2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Порошенко подписа забранителен списък за журналисти, политолози и др. да влизат в Украйна

    Елена Йончева и Магдалена Ташева нямат право да влизат в Украйна. Трима журналисти от Би Би Си също са в забранителния списък

    Кадър от филма на Елена Йончева за Украйна. Източник: в. "Сега"
    Кадър от филма на Елена Йончева за Украйна. Източник: в. „Сега“

    Президентът на Украйна Петро Порошенко e подписал вчера указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверeнитета на Украйна. Сред тях са депутатката от „Атака“ Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева, чийто документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7.

    Общо на 388 физически лица и на 105 юридически се налагат санкции във връзка със събитията в Крим и Донбас, става ясно от списъка, качен на сайта на украинския президент.

    В списъка попадат и трима журналисти от Би Би Си, които работят в Москва – двама британци и един руснак. Британското ръководство на компанията реагира възмутено. Директорът на „Новини от чужбина“ Ендрю Рой заяви пред радио „Свобода“, че това е „позорно посегателство върху свободата на средствата за информация“.

    Указът на Порошенко вкарва в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна „За прилагането на персонални специални икономически и други ограничителни мерки (санкции)“, взето на 2 септември. Срокът на санкциите е 1 година.

    Ташева е представена като „журналист и член на изпълнителния комитет на националистическата партия „Атака“, обявяваща се за излизане на България от ЕС и НАТО“. От самото начало на кризата в Украйна тя напълно споделя позицията на Москва, одобри анексирането на Крим и бе част от посетила полуострова делегация на „Атака“, водена от партийния лидер Волен Сидеров.

    И за двете е използвана една и съща формулировка на мотивите за забраната: „Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи“.

    С подобна формулировка в списъка са включени граждани на още 22 страни, сред които Украйна, Русия, Чехия, Унгария, Сърбия, Полша, Италия, Испания, Франция, Гърция, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ, Турция, Латвия и др.

    Прави впечатление големият брой на попадналите в списъка журналисти (41) – най-много са руските, а сред другите лица могат да се видят политолози, адвокати, ръководители на компании, депутати в националните парламенти.

    Източник:  в. „Сега“

  • Арестуваха протестиращите пред НС Николай Колев – Босия и Дончо Дудев

    Николай Колев-Босия и Дончо Дудев бяха арестувани пред парламента тази сутрин. Двамата не се съобразиха с ограниченията, поставени пред протеста им, съобщи Нова телевизия.

    Доматената фиеста пред парламента от миналата седмица беше с амбиция да продължи в по-широк формат. Според решението на общината обаче протестът не можеше да се проведе пред служебния вход на НС, а в градинката пред Софийския университет. Това решение не се хареса на известните протестъри Николай Колев и Дончо Дудев.

    „Полицията се опитва да ни спре да изразим гражданския си протест. Взеха ни личните карти, пишат протоколи“, заяви пред Нова телевизия Дончо Дудев минути пред да бъде отведен.

    „На идиотски заповеди няма да се подчиня“, заяви Николай Колев. „Не замерям НС, замерям депутатите“, добави той.

    Двамата протестират заради КТБ, нередностите в сектор „Енергетика“, избирането на Мая Манолова за омбудсман, закона за референдумите.

    Източник: Novanews.bg

  • Москва поиска разговор с Вашингтон за кризата в Сирия

    Путин поиска и други страни да помогнат на Башар Асад срещу „Ислямска държава“

    путин

    Русия ще продължи да оказва военна помощ на Башар Асад и призовава и други страни да се включат. Това заяви руският президент Владимир Путин във вторник, след като от дни Москва засилва военното си присъствие в Сирия, като ступва там военни и тежка техника.

    „Ние подкрепяме правителството на Сирия при противопоставянето му на терористичната агресия. Оказваме му и ще продължим да му оказваме военно-техническа помощ и призоваваме и други страни да се присъединят към нас. Очевидно без активното участие на сирийските власти и военните в борбата срещу „Ислямска държава“, терористите няма да бъдат изгонени от страната и от региона“, заяви Путин.

    В същото време говорителят му Дмитрий Песков каза, че е силно необходим диалог между Москва и Вашингтон за изход от кризата в Сирия.

    Според много западни политици и анализатори се опасяват, че Москва използва борбата с „Ислямска държава“ като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

    Владимир Путин заяви още, че ако Москва не поддържа сирийските власти, ситуацията в Сирия би била по-лоша от тази в Либия, а бежанският поток би бил още по-голям.

    „Москва е обезпокоена от желанието на „Ислямска държава“ да разпространи активността си в Европа, Русия и Югоизточна Азия. Русия е загрижена и от това, че бойци на организацията, които преминават идеологическа и военна подготовка в Близкия изток, могат да се върнат в родните си държави, заяви Путин.

    Той призова за отказ от двойните стандарти и геополитическите амбиции за справяне с ислямистите.

    Според него сирийският лидер Башар Асад е готов да привлече в управлението на страната умерената опозиция.

    Владимир Путин говори в таджикистанската столица Душанбе на среща на регионалната Организация по Договора за колективна сигурност, известна и като Ташкентски пакт.

    Русия засилва все повече повече военното си присъствие в Сирия и е подложена на засилен международен натиск да обясни засиленото си военно присъствие в Сирия, където Кремъл подкрепя Башар Асад в продължаващата вече четири и половина години война.

    Източник:  Mediapool

  • Преглед на печата (14.09.2015 г.)

    interesting0025b„За 25 години преход 1 620 училища се изпариха“, констатира „Телеграф“ на първа страница. Сградите на опустелите училища са се превърнали във винарни, цехове и старчески домове, отбелязва изданието.

    „Пада ДДС за докторите“, съобщава „Стандарт“ и уточнява: Ако предложените от министъра на финансите промени бъдат приети, ще отпадне ДДС за всички, които упражняват медицинска професия според закона за здравето, а именно лекари, зъболекари, рехабилитатори, медицински сестри с частна практика. ДДС обаче ще се начислява за служебни мобилни телефони, таблети и лаптопи, ако се използват и за лични нужди. Предлага се данък за пустеещи земеделски земи.

    Темата е водеща и за вестник „Сега“. Акцентът е: „Фирмите ще трябва да се обясняват пред НАП за всяка покупка над 700 лева“. „Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС“, коментира вестникът по повод идеите на финансовото ведомство за промени в данъчните закони. Коментарът се допълва със заглавията: „Бизнесът е против по-високия данък върху доходите на гражданите“,“Новата такса смет предизборно отсъства от пакета с данъчни промени“.

    Предложеният от Министерството на финансите данък от нула до два процента за общините е водеща тема за „Капитал дейли“. Изданието коментира, че ако текстът се приеме, това ще означава допълнително натоварване не само на данъкоплатците, но и на работодателите, защото покачването на разходите за труд ще натовари икономиката и може да откаже нови инвеститори.

    “НСИ отчете нулева инфлация през август“ въпреки скока на електроенергията за индустрията, пише „Монитор“. Поскъпнали са пържолите и сиренето, поевтинели са дрехите и обувките.

    Изпит за български паспорт предлага правосъдното министерство, за да се спрат измамите с българско гражданство, пише „Труд“ на първа страница. Ресорната комисия в парламента ще разгледа предложението в сряда.

    „Европа връща границите“ е едно от заглавията на „Стандарт“ днес. Темата за наплива от мигранти и мерките срещу тях в Европейския съюз е разработена във всички днешни вестници.

    „И България виновна за ИДИЛ“, е водещото заглавие на вестник „Земя“, цитат от изказване на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той се мотивира с факта, че в България се е провела среща на сирийската опозиция по време на предишния министър на външните работи Николай Младенов, а именно хора от тази опозиция сега се сред лидерите на „Ислямска държава“.

    „Адвокат на Цветанов плаши с доклада на Европейската комисия“, месец преди изборите Софийският апелативен съд отмени 4-годишната присъда на бившия вътрешен министър. Това е водещата тема за „Дума“ днес.

    „София с най-модерния завод за боклук“ на Блаканите, пише „Новинар“ на първа страница по повод открития вчера завод след осем години проектиране и строителство.

    „Монитор“ допълва с водещо заглавие, като цитира премиера Борисов: „Само Берн с по-модерен завод за боклук от София“.

    „24 часа“ информира от първа страница:“ФИФА изхвърля ЦСКА и от „В“ група“ заради дългове.

    В интервю за „Труд“, ректорът на Медицинския университет в София, акад. Ваньо Митев, съобщава, че има наплив от англичани, французи и италианци да учат медицина у нас. 2 500 са чуждестранните студенти през започналата вчера учебна година във ВУЗ-а, те са половината от всички студенти.

    Според социолога Кънчо Стойчев, срамно е, че бежанците ни заобикалят като кална локва. Така е озаглавено интервюто на Стойчев за „24 часа“, в което той предупреждава, че България се обезлюдява и ние имаме нужда от бежанците и мигрантите.

    Маргарита Дойчинова, БНР

  • Цачева иска затвор за хвърлянето на домати по депутати
    Цецка Цачева. Снимка: Novini.bg
    Цецка Цачева. Снимка: Novini.bg

    Хвърлянето на домати не е акт на протест, а криминално деяние. Това заяви пред bTV и предаването „Тази неделя” председателят на парламента Цецка Цачева. Тя добави, че към момента вече има досъдебно производство срещу главния инициатор на този символичен „протест” и няколко негови последователи. „Не става въпрос дали са домати или нещо друго. Поругава се сграда на държавна институция”, подчерта Цачева.

    По повод предстоящите след месец местни избори шефката на парламента заяви, че е съвсем естествено да има напрежение между политическите сили и то да расте с приближаване на вота. „Трябва да не се преминава границата. Това ще стане факт, когато след изборите така са се изпокарали политическите сили, че няма да има възможност парламентът да работи”, посочи тя.
    „Мисля, че всички колеги постъпиха достатъчно разумно. Уточнихме как ще работи НС преди изборите. Ще има дни, в които няма да се провеждат пленарни заседания. От 16 септември започваме да работим всеки ден с удължено време с желанието да сме си свършили законодателната програма. Дните преди вота няма да има заседания”, каза още Цачева.Според нея управляващата коалиция няма да се разпадне. „На местно ниво ще има противопоставяния. На национално равнище трябва да се запази добрия тон и да се съхрани мнозинството, Не ни е нужна дестабилизация на национално равнище”, подчерта Цецка Цачева.Тя коментира и антикорупционния законопроект на вицепремиера Меглена Кунева. Цачева бе категорична, че нито една политическа сила в Народното събрание не се страхува от приемането на подобен закон.

    Законът на Кунева – няма страх от приемането на такъв законопроект и това ще стане факт. Според Цачева случилото се с проектозакона на Кунева се дължи на много прибързаното му вкарване в пленарна зала и липсата на откровеност от страна на парламентарните групи.
    „Г-жа Кунева ни запозна, че е провела срещи с почти всички групи и е останала с впечатление, че ще получи подкрепа”.

    „Ако конституционните промени не минат, това ще бъде провал за всички ни”, каза още Цачева и изрази надежда те да минат на заседанието на 25 септември.

    „Само с промени в законите няма да постигнем промяна в съдебната власт. Разделянето на ВСС на две колегии няма как да се случи без промени в Конституцията”, каза в заключение Цачева.

    Източник: БЛИЦ

  • Георги Котев: ЕнерГЕПИк №1 на България е много беден

    Георги Котев, Gikotev.blog.bg

    Сега ще видите декларацията, която е подал пред Сметната палата изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Йосиф Коен, за миналата 2014-та г., плюс допълнителна информация за участията му в още две държавни енерГЕПИйни дружества, а след това ще прецените сами верността на декларираното. Оригиналната декларация в нейната цялост можете да видите ТУК.

    (Коментари на етническа основа няма да бъдат пускани в блога.)

    (Грешката в изписването „ЕнергиеВ“ не е моя, а на служителя, който я е писал, но изглежда не е случайна и напомня за Авгиевите обори.)

    Накратко:

    Продал е джип Landrover Discovery за 20 000 лева;
    Купил си е лек автомобил – лимузина Мерцедес Ц-250 за 46 000 лева;
    Има налични средства 58 000 лева;
    Има банков влог на сума 34 497 лева.

    Но най-интересното идва в точка №13 от декларацията:

    И тук е момента да ви припомня (вижте в ЕнерГЕПИйна калинка №1 в кабинета Борисов №2), че през цялата отчетна (2014-та) година лицето Коен е бил член на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ и повече от 5 месеца в СД на „Южен поток България“. За пълнота на картината е хубаво да си припомните и месечният доход на член на СД на „Южен поток България“ (вижте в ЕнерГЕПИйна калинка №1 в кабинета Борисов №1 – документи), документално доказано от предшественик на Коен в същата управа:

    Понеже Андонов не е получил тази сума за 1 година, а само за 8 месеца, се получава по 46 000 лева на месец. Така само от тази си позиция Коен би следвало да е получил и декларирал над 200 000 лева, към които трябва да се прибави и дохода му от АЕЦ-а. В декларацията е посочена близо ТРИ пъти по-ниска сума.

    Ще ви дам още малко факти за размисъл. В управата на АЕЦ-а Коен се засича с една друга „звезда“ на родната енерГЕПИка – лицето Георги Христозов, който също е управлявал БЕХ и също е подавал декларация пред Светната палата.

     

    Декларацията на Христозов пред СП можете да видите ТУК. А най-интересната и част е:

    Около 3,5 милиона лева по банкови влогове. Пред него Коен изглежда като клошар? А дали наистина е така?

    Не си спомняте как изглежда Жаклен Коен? Ето го…

    …в средата, с червената вратовръзка.

    .

  • Вдигането на лихвите в САЩ разтревожи пазарите в развиващите се държави

    Шансът американският Федерален резерв да вдигне лихвите за пръв път от 9 години разтревожи глобалната икономика, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

    analizОт месеци американските финансисти обсъждат възможността това да се случи на 16-17 септември. Желанието на Федералния резерв е да вдигне лихвите от нулевото ниво, на което са застинали от 2008 г. насам.

    Икономическият растеж на САЩ е достатъчно добър, за да преодолее повишението. То обаче може да се отрази зле на много правителства и компании от развиващи се държави.

    Пазарите още са в хаос след кризата в Китай и са изключително чувствителни към всяка друга несигурност, междувременно развиващите се държави се опитват да предотвратят хода на САЩ. Световната банка и Международният валутен фонд също предложиха засега Федералният резерв да не прави промени. /в. „Сега“/

    .

  • Международната агенция по атомна енергия: Нови Фукушими?

    Георги Котев, Gikotev.blog.bg

    Почти четири и половина години след трагичната авария в японската АЕЦ „Фукушима-Даичи“ Международната агенция по атомна енергия (МААЕ – дъщерно дружество на ООН) най-сетне публикува окончателен доклад за причините и последствията. Той съдържа над 1500 (хиляда и петстотин) страници описателна и графична части и, на практика, не казва нищо. Не казва как да се предотвратяват подобни трагедии в бъдеще на други АЕЦ. Но ако не вярвате, можете да се убедите лично от сайта на самата агенция:

    The Fukushima Daiichi Accident

    Освен пълната версия (Доклада на Генералния директор Юкия Амано, плюс петте технически приложения) първата част (около 230 страници) се предлага на още шест езика – арабски, китайски (мандарин), френски, руски, испански и японски.

    Вместо да ви губя времето с безсмислиците в това писание, ще се позова на колегата Алберт Айнщайн, който е казал:

    В буквален превод: „Ако не можеш да обясниш неща ПРОСТО, ти самият не го разбираш достатъчно добре“. Често тази негова мисъл се интерпретира у нас като: „Ако не можеш да обясниш нещо на едно дете, то и ти не го разбираш“, което също е вярно.

    Е, вие сами решете, дали над 1500 страници е ПРОСТО обяснение и дали авторите им разбират, какво точно се опитват да разкажат?

    А истинското обяснение е много по-просто и то се съдържа в народната мъдрост „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“. Или, преведено на ядрено-мафиотски език: „Да не би ядрото цепило, не би чудо видяло“. Само дето подобно прозрение в горното писание няма. Следователно – очаквайте нови Фукушими.

    Аз не дърпам дявола за опашката, а само ви превеждам посланията на световната ядрена мафия.

    .

  • Европа умира, защото лъже себе си

    Валери Найденов, в. „24 часа“

    Снимка: ЕПА/БГНЕС
    Снимка: ЕПА/БГНЕС

    Cнимката на тригодишното удавниче Айлан просълзи света, но не го накара да спре да замазва истината. Защо например всички медии и политици наричат Айлан “сирийче” и пропускат, че то е кюрдско дете от град Кобани? Това е много съществена подробност!

    Конкретиката винаги пречи на лъготенето. Например Ердоган се изказа, че бил трогнат до сълзи от смъртта на детето и че виновен е Западът, който така и не е свалил от власт Асад. Но всички знаем, че Ердоган де факто воюва с кюрдите в Сирия, т. е. с етноса на удавеното дете. Нещо повече, то е от град Кобани, който отдавна няма нищо общо нито с властта на Асад, нито със Сирия.

    Де факто Кобани и селата наоколо са независима кюрдска територия на границата на Турция. Тя пречи на ИД (“Ислямска държава”), която не би могла да съществува без подкрепата на Анкара.

    Затова джихадистите миналата година нападнаха Кобани и започнаха да избиват населението, а

    Турция отказа да пусне кюрдите от Ирак,

    които искаха да се притекат на помощ. Накрая тъкмо Западът начело със САЩ принуди Ердоган да пусне само 150 кюрдски бойци с по-сериозно въоръжение и те прогониха джихадистите от района.

    Това е истинският контекст зад трагичната смърт на Айлан. Асад няма нищо общо. Западът – също. Но Турция определено има заслуга. Ето защо европейските политици и медии избягват да наричат удавеното дете “кюрдче”.

    Европа вече е натрупала толкова много лицемерно уважение, че сама си е изтъкала въжето от лъжи, на което ще се обеси. Сега Европа е жертва на Велико преселение от Азия и Африка. Но тя е безсилна, защото упорито отказва да назове истинските виновници – нейните собствени политици.

    Онзи ден например бившият френски президент Саркози предложи в България и Сърбия да се създадат “бежански центрове”, някакви огромни концлагери, които да приютят милионите араби, африканци и афганистанци. А защо самата Франция се прави на ни лук яла, ни лук мирисала? Самият Саркози има огромна лична заслуга за разрухата в Либия, която сложи началото на бежанската вълна.

    Ако държавите, които разрушиха Либия, Сирия и Ирак, си признаят зулумите, решението на проблема с бежанците става очевидно –

    кой колкото бомби е хвърлил, толкова народ да приюти!

    В армиите на НАТО има строга отчетност за амунициите, лесно е да се сметне. Това означава, че поне 60 на сто от бежанците трябва да заминат за САЩ, която все пак е лидер на свободния свят и неговите хуманитарни бомбардировки.

    Втората след лидера очевидно е Великобритания. Франция поне отказа да нападне Ирак. Но Албионът бе винаги пръв помощник на САЩ във всичките човеколюбиви агресии. Да приеме 10 на сто от хората, чийто живот е разрушен благодарение на нея.

    Сред виновниците за Либия са Франция, Канада, Италия, Турция, Норвегия и така нататък – общо 18 натовски държави, плюс Катар. За съжаление, България също е в тази група, но само формално – изпратихме корабчето “Дръзки” да се поразходи в Средиземно море. Приносът ни е символичен, така че заслужаваме символична бройка бежанци – около 5-10 хиляди. Как ще ги удържим да не хукнат към Германия, обаче е друг въпрос.

    За сирийския хаос огромна заслуга имат 3 мюсюлмански държави – Турция, Катар и Саудитска Арабия. Турция пое доста бежанци, но Катар и Саудитите отказват да приютят дори 1 човек! Егати арабската солидарност!

    А ако не бяха те, в Сирия изобщо нямаше да има гражданска война. И защо толкова десетилетия те бяха първи дружки с Асад, баща и син, а сега изведнъж станаха душмани? Много просто – Дамаск в един момент реши да прокара тръба за иранския газ до Средиземно море. А в крайбрежието на Сирия бе открито огромно находище на газ и петрол.

    Европа е сляпа и глуха. Тя е сляпа и за

    най-актуалната човешка трагедия в момента – геноцида в Йемен

    Вече 6 месеца тази държава системно се унищожава от своите арабски братя, най-вече от Саудитска Арабия, с помощта на Бахрейн и Обединените арабски емирства. Бомбардировките са разрушили кажи-речи цялата инфраструктура в страната. Столицата Сана е жестоко санирана. ООН категоризира ситуацията като хуманитарна катастрофа от трета степен. Над 21 милиона човека имат незабавна нужда от помощ, от които 13 милиона нямат какво да ядат. Милиони нямат и какво да пият, защото в Йемен е пустиня. Десетина бомби върху кладенци и оазиси стигат.

    Карта на Йемен. Източник: alterinformation.wordpress.com
    Карта на Йемен. Източник: Аlterinformation.wordpress.com

    Европа мълчи, защото Рияд е важен стратегически съюзник и държи ключа на петрола. Нищо, че това е може би най-репресивният теократичен режим на планетата. Нищо, че основният експорт на Рияд освен петрола е уахабитската версия на исляма, която в момента убива милиони хора в Африка, съсипва десетки държави и поставя Европа пред небивала религиозна заплаха. Европа е дипломатична, тя рони сълзи за горкото “сирийче”, но отказва да запуши извора на тази кървава идеология, която избива хиляди деца по света.

    Йемен е изолиран от Стария континент, затова бежанците още не са стигнали до тук. Но рано или късно и те ще пристигнат. Чакайте поне 1-2 милиона нещастници.

    Саудитска Арабия твърди, че воюва срещу намесата на Иран в Йемен. Истината е, че там едва ли има и 1 ирански съветник. Бунтовните хути в миналото получаваха някаква помощ от Техеран, тъй като са шиити. Днес обаче пътят на помощта е напълно отрязан.

    Хутите не са никаква заплаха за Запада, те не са терористи. Но Ал Кайда контролира огромна част от Йемен и никой не я бомбардира. Нещо повече, тя се уреди с американско оръжие за половин милиард долара, което уж бе дар за правителствената армия. Сега йеменската Ал Кайда, въоръжена до зъби и надъхана от саудитския уахабизъм, няма търпение да реже главите на шиити и християни по целия свят.

    Европа обаче се прави на ударена. Нейните политици и медии от сутрин до вечер дрънкат за “ценности”, “човешки права”, “демокрация” и други абстракции. Истината е, че тъкмо съюзниците на Запада погазват тези ценности 10 пъти повече от Садам, Кадафи и Асад. Нищо, Европа е свикнала с лицемерието. Тя лъже себе си и за “остеритета”, и за дълговата криза, и за еврото, и за Трансатлантическото споразумение. Носът ѝ толкова се е удължил от лъжи, че е направил мост до Африка, по който народите прекосяват морето. Но

    всяка лъжа е изгодна някому

    Кой печели от бежанците? Очевидно това е икономическият елит, работодателите. За нас добрият живот в Европа е щастие, но за тях е голям проблем. Например 1 шофьор на камион в Германия взема 20-30 пъти по-висока заплата от един шофьор в Йемен. Откъде накъде? Докарваме всички шофьори от Йемен и ето ти чиста печалба. Ако например вкараме в Германия 2 милиона бедни и отчаяни хора с най-различни професии, и ако те работят за половината от нормалната заплата, това спестява на работодателите по 4 милиарда евро месечно. Жалко, че не можем да докараме 200 милиона – това дава 400 млрд. евро. Месечно.

    Вярно, има и големи разходи. Но те се поемат от цялото общество. А печалбата е само за работодателите. Хубав бонус е и това, че новата работна ръка няма да гласува и да се меси в политиката.

    Ето защо най-експортните български политици обичат да повтарят при всяко завръщане в родината, че бежанците са шанс за България. Нацията застарява, населението намалява, няма свежа работна сила. Ето че сама ни идва на крака. Но нали няма и работни места? Спокойно, като ги освободите – ще има!

    И как искате да се оправим с демографията, когато гей браковете още не са законни?

    .

  • Депутати от ПФ се срещнаха с български учители в чужбина

    По искане на Асоциацията на българските училища в чужбина в зала „Огледална“ на Народното събрание се проведе среща с народни представители от ВМРО-БНД.

    Снимка: vmro.bg
    Снимка: vmro.bg

    В срещата участваха депутатите доц. Милен Михов, Юлиан Ангелов и Красимир Богданов. От страна на гостите присъстваха д-р Боян Кулов – Почетен член и основател на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Надя Кантарева – член на АБУЧ, главен редактор на издателство „АзБуки“, Снежина Григорова-Мечева, говорител и основател на АБУЧ, директор на българското училище към посолството в Лондон, д-р Адриана Любенова – член на УС и преподавател в Пловдивския университет, и Петя Цанева – зам.-председател на АБУЧ, президент на асоциация „Балкан”, към която има четири български училища, основател на първото българско училище в Испания.

    Предмет на разговор беше приемането на второ четене на Закона за училищното и предучилищно образование, който засяга и дейността на българските училища зад граница. Представителите на наши училища в Лондон и Мадрид изложиха свои виждания за редакционни поправки в закона, които да бъдат предложени от народните представители в хода на обсъждането в зала. Те считат, че трябва да има по-добро финансиране от страна на държавата в обучението по история, по български език и литература и по география. Това ще помогне в работата на повече от 300 задгранични училища, в които се обучават около 10 на сто от българските деца, които живеят с близките си в чужбина.

    Беше обсъдено и искането на Асоциацията да се провеждат български матури и в задграничните училища. Те да се обявяват от съответните наши посолства и да се организират от МОН. Това ще даде възможност на много български деца, живеещи и учещи зад граница, да могат да се записват в наши ВУЗ-ове.

    Народните представители поеха ангажимента да поставят въпроса пред Министерство на образованието.

    Източник: vmro.bg

  • Фрогнюз: За 12 м. фирма на Пеевски печели 18 обществени поръчки за 57 млн.

    Нов световен рекорд постави фирма „Водстрой 98“. Само за 12 месеца тя е спечелила 18 обществени поръчки за близо 57 млн лева. „Водстрой 98“ е смятана за собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски – неофициално. Това пише в свой материал Frog news. Ето още какво се съобщава в този материал:

    Част от списъка със спечелените обществени поръчки. Източник: Фрог нюз
    Част от списъка със спечелените обществени поръчки. Източник: Фрог нюз

    Доскоро той отричаше да има какъвто и да е бизнес, но само за месец името му се появи като собственик в „Балканска медийна компания“ и „Булгартабак“. Много е възможно до дни същото да стане и с „Водстрой 98“, където официално Пеевски да придобие част от акциите.

    Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ, е категоричен, че открай време именно Пеевски е скритият собственик на „Водстрой 98“, за което имало доказателства. В някои медии фирмата е наричана „любимец на властта“. Броят на спечелените обществени поръчки подсилва това твърдение.Пълен абсурд е фирма като „Водстрой 98“ да изпълни сама спечелените поръчки, защото няма нито ресурс нито капацитет да го направи. Тя наема подизпълнители, на които поставя почти неизпълними условия, а често бави плащанията към тях или дори не ги изпълнява. Това е известно на възложителите, но те си затварят очите, заради политическия натиск, коментират членове на Камарата на строителите. Според тях от няколко години „Водстрой 98“ е монополист в печеленето на поръчки, които други извършват.След като КТБ бе срината, в източник на средства за „Водстрой 98“ се превърна Българската банка за развитие. Тя вече е персонална банка за Пеевски и бизнеса му. Принципал на ББР е министърът на финансите Владислав Горанов.Банката е основен кредитор на „Водстрой 98“. През август 2014 г., когато КТБ бе убивана публично, именно ББР спаси „Водстрой 98“ като покри задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър обаче показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври същата година ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и вече общата експозиция надхвърля 50 млн. лв.По подобен начин действа и „Балканска медийна компания“, на която ББР отпуска пари „при поискване“.

    Списък на обществените поръчки

    Източник: Фрог нюз

     

  • Студентите на летни бригади в САЩ работят над 80 часа седмично
    Проф. Мелъди Гилбърт пред Американския университет в България. Снимки: Личен архив
    Проф. Мелъди Гилбърт пред Американския университет в България. Снимки: Личен архив

    Американската кинорежисьорка и документалист Мелъди Гилбърт е носител на наградата на Щатите за „Разследващи репортери и редактори”, ЕМИ и много други. Експертите от Документалния канал в САЩ я определят като “един от най-безстрашните кинотворци в съвременното документално кино”. Нейни филми са награждавани на фестивали като Sundance Channel и представяни в едни от най-гледаните телевизии в САЩ и по света като – PBS, RTL Germany, TF1 France, YLE Finland и др. Документалните творби на Мелъди Гилбърт са дискутирани и в шоуто на Опра Уинфри, по CNN, ABC News, както и в New York Times и Newsweek. Понастоящем тя е преподавател по кинодокументалистика и мултимедийна журналистика в Американския университет в Благоевград. Заради последния филм, по който работи –  The Summer Help*, запознаващ ни със съдбите на няколко български студенти, идващи всяко лято на бригада в САЩ, тя се е преместила временно в Чикаго, където се намира студиото й за документални филми – Frozen Feet Films – www.frozenfeetfilms.com.

    .

    Интервю на Симеон Гаспаров с Мелъди Гилбърт,

    “Клуб Z”

    – Проф. Гилбърт, какво ви свързва с България?

    – Пристигнах в България да преподавам журналистика и режисура в Американския университет в Благоевград, но връзката ми започва от преди това. С моя съпруг Марк Уолмън бяхме приемно семейство за международни студенти в Макалистър Колидж, Минесота, където живяхме около 20 г. Една от нашите студентки, Екатерина Петрова, беше от България и тя бе като дъщеря за нас. Когато завърши обучението си, ние й казахме, че един ден ще дойдем да я посетим в нейната страна и тя ни покани: „Добре, заповядайте“ и ние пристигнахме.

    – Знаехте ли нещо за България преди това?

    – Не, нищо не знаехме. Пристигнахме през 2010 г., за да посетим Екатерина, и веднага се влюбихме в страната. Докато бяхме в България, ме попитаха дали ми харесва да преподавам. Аз отвърнах: „Разбира се“. Тогава ме попитаха дали бих искала да преподавам в АУБГ. Моят отговор беше: “Какво е АУБГ?” Представа си нямах, че ставаше въпрос за Американския университет в България. Отидох на интервю за работа и след осем месеца ми се обадиха с предложение да преподавам в университета. И така започна всичко.

    – Какво заварихте, когато пристигнахте тук?

    – О, Господи! Преди всичко ние се впечатлихме от красотата, защото Благоевград е заобиколен от планини и е много красиво. Останахме приятно изненадани също и от това, че университетът беше толкова модерен, за такъв малък град в България. Така че, това беше много приятно. Хората бяха много гостоприемни и всички бяха мили към нас. Фактът, че в университета всичко е на английски, бе добре за нас, за преподавателите, но не успяхме да научим достатъчно български, както бихме искали. Наистина, много харесахме България. Хубаво вино и добра храна.

    – Кое ви провокира да направите филм за летните студентски бригади в САЩ (чието заглавие на английски е “The Summer Help”)?

    – В първите няколко седмици в университета чувах как моите студенти започваха да говорят за “W.A.T.” Попитах ги какво е това и те ми отговориха: “Не знаете ли – това е работи и пътувай (на английски Work And Travel – W.A.T., б.а.). Тогава аз отново ги попитах: “А какво е работи и пътувай?”. Просто нямах никаква представа за тази програма. И тогава моите студенти ми обясниха, че са прекарали лятото в САЩ, работейки в някои от най-големите туристически обекти като Уисконсин Делс, Оушън Сити – Мериленд, Провинстаун, Мъртъл Бийч – предимно като работници в кухнята или като камериерки. И това е по програмата – Работи и пътувай. Ето така аз разбрах за тази програма, което много ме озадачи, защото тези студенти, които според мен са едни от най-добрите и умните на Балканския полуостров, идваха в Америка, за да вършат тези нискоквалифицирана и нископлатена работа.

    – Вие казвате, че това са едни от най-добрите студенти. Добре, но кое кара тези млади хора да тръгнат отвъд океана и да вършат такава тежка работа?

    – Точно това и аз исках да разбера и точно заради това аз направих този филм. Кое ги кара да вършат този труд? Защото американските деца не искат да го правят. Повечето от тях не искат да работят за минимално заплащане. А тези деца от България, защо те искат?

    – Може би да помогнат на своите семейства?

    – Със заработеното по този начин те плащат обучението си и помагат на своите семейства. Което също е много изненадващо. С минимално заплащане не можеш да стигнеш далеко в САЩ, но тук парите помагат доста на техните семейства.

    Гилбърт е избрала умишлено за филма си студенти от първи курс, които досега не са напускали България.

    .

    – Когато тези деца пристигнат в Америка, с какво се сблъскват? Има ли го този културен шок, имат ли ги тези очаквания или разочарования от новата среда, в която попадат?

    – За моя филм аз съм подбрала специално студенти от първи курс, които никога не са напускали България преди това и никога не са се качвали на самолет. Това са моите две главни героини на филма – Николета и Елена. Можете да си представите – в техните мисли Америка е това, което са чели по книгите, учили в Американския университет или гледали по филмите. Но, това не е Америка! Така, че да, те идват тук и се сблъскват с много изненади и това е, което документалният ми филм разследва. И вие го виждате през техните очи – от техния първи полет със самолет, та до пристигането им в САЩ.

    – Кое е най-шокиращото, с което тези момичета се сблъскват?

    – Всичко! И това е толкова интересно за мен. Аз ги интервюирах преди да тръгнат за бригадата, после как се променят и адаптират по време на лятото. Те работеха като камериерки по хотелите и бяха много изненадани от това колко много храна хората оставят по хотелските си стаи. Защо оставят толкова много храна? Те не могат да го разберат. Но затова пък решават да си вземат храната в къщи и цялото лято изкарват без да дават пари за продукти. Докато техните приятели работят на други места и си купуват храна през цялото лято. Но тези две момичета – не. Така че това е едно от нещата, които ги изненадва в Америка, колко много храна се изхвърля.

    – По колко часа обикновено работят на седмица?

    – Двете момичета от България, които аз проследявам в моя филм, работят около 80 часа на седмица. Повечето от тях имат по две работни места, някои дори три. А двама души, които интервюирах за филма, работеха на четири места! Те не си вземат никаква почивка цяло лято.

    Някои студенти в САЩ имат по три, дори четири работни места.

    .

    – Как се чувстват след това?

    – Тук вече трябва да гледате филма, за да разберете. Затова го направих, за да намеря отговор на въпроса: “Как се чувстват от опита, който натрупват? Какво научават за живота?“. А така също: „Какъв отпечатък у тях оставя този труд и как това се отразява върху техния живот за в бъдеще?”

    – Какво очаква героите ви от филма, когато се приберат обратно в България?

    – Много от тях като се приберат, след това са изтощени. Отнема им две седмици да се възстановят. Не са почивали цяло лято и ето, отново ги срещаме в университета.

    – Какво донасят вътре в себе си като емоции, чувства?

    – За всички е различно и аз не искам да говоря от тяхно име, но това, което виждам, че донасят със себе си обратно у дома е, че се научават да ценят тежката работа. Те работят най-много от всички. И това е истина. Много от техните работодатели казват същото. Тези студенти не се оплакват. Така че когато се приберат обратно у дома в България, те идват с идеята, че ако те са успели да се справят с тези трудности от бригадите в САЩ, то те ще успеят да се справят с всички трудности! И към всичко подхождат по същия начин и със същата нагласа – те ще се трудят най-много от всички. Това е, което аз виждам в тях, героите във филма. И другото, което научават понякога, са неща, които не харесват. Научават кои и какви не биха искали да бъдат. Понякога научават неща, които искат да надмогнат. Научават например, че искат да имат бизнеса, в който са работили отвъд океана. Така се връщат с нови идеи за успех.

    – Добре, но ако някои от тези студенти, за които става въпрос във филма, решат да останат в САЩ, след студентската бригада?

    – Не казвам, че те би трябвало да останат в Америка. Тази програма е само за лятото – да работят и да пътуват. Това е целта. Но повечето източноевропейци само работят, а не пътуват.

    – Какво е сравнението със студентите от Западна Европа? Те работят ли така?

    – Може би те също работят много, но те също може би имат по-лек живот, когато се приберат обратно в техните страни. Западноевропейците идват да работят, може би да направят малко пари, да се повеселят и да пътуват. Но повечето от студентите, които следвам във филма, не го правят. Повечето идват да работят, да си платят следването и да помогнат на своите семейства. Просто от това те научават също толкова много за себе си – и добри, и лоши неща. Придобиват един невероятен опит.

    – Този опит определено оставя отпечатък върху техния живот. Можем ли да си представим какво ще стане с тези студенти в бъдеще?

    – Във филма ми проследявам живота им три години по-късно. И това какво става с тях и в каква посока поема животът им. И как този натрупан опит оказва своето влияние над тях. Но отново, трябва да видите лентата, не искам да ви разказвам всичко предварително, нали. (Смее се).

    – Проф. Гиберт, освен кинорежисьор, вие сте също и журналист. Според вас накъде отива журналистическата професия?

    – Аз мисля, че сега е вълнуващо време да си журналист, защото можеш да правиш всичко сам. Можеш да направиш интервю на телефона си, да направиш видео на телефона си, да направиш снимки, да ги пратиш или да ги качиш в блог в интернет. И аз на това уча моите студенти. Сега сами те могат да правят толкова много неща, които преди бяха невъзможни.

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Още за документалния филм на проф. Гиберт ‘The Summer Help’ и набирането на средства за неговото довършване може да се прочете тук.

    .

  • Заявления за гласуване за референдума в чужбина – до 29 септември

    VotingМинистерството на външните работи на Република България издаде следното съобщение:

    Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящия на 25.10.2015 г. референдум, вече могат да подават заявления за гласуване и по електронен път. Срокът е до 29 септември 2015 г.

    Подаването на електронно заявление става чрез регистрация в сайта на ЦИК. Това можете да направите ТУК.

    При попълване на заявлението е необходимо да посочите държавата и населеното място, където желаете да гласувате. В заявлението се попълват още трите имена, ЕГН, информация за документите за самоличност, както и контакти при необходимост от обратна връзка. /Grreporter.info/

    .

  • 200 хиляди македонци чакат за български документи

    Людмил Илиев, в. „Сега“

    .

    zx450y250_2372584Поне 200 хиляди македонци искат да станат българи. Такава е оценката на председателя на парламентарната комисия за българите в чужбина Румен Йончев. Депутатите в спецкомисията обмислят мерки, с които да прецизират процедурата по признаване на българския корен на хора от историческите български общности зад граница.

    Издаването на удостоверения за произход е особено проблематично през последните 2 години заради конфликта между Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и Съвета по гражданство към правосъдното министерство. Причината е в направените разкрития в края на 2014 г., че агенцията е издала голям брой такива документи на чужденци, без да поиска от тях адекватни доказателства, че имат българско родословие. Удостоверенията улесняват много процеса по получаване на българско гражданство. Затова съветът фактически замрази преписките по молби за гражданство, придружени с такива документи, докато подателите не ги подкрепят с доказателства.

    Това разгневи както ДАБЧ, така и ресорната парламентарна комисия, които обвиниха правосъдното министерство, че нарушава закона, като отказва да признае административни актове на друг държавен орган. Министър Христо Иванов пое ангажимент в средата на май да представи до един месец пълен доклад по казуса, но заради вълненията около конституционната реформа това така и не случи.

    Румен Йончев съобщи пред „Сега“, че очаква министърът да се яви пред неговата комисия следващата седмица (има насрочено заседание тази сряда, на което поканен правосъдният министър – б.р.), за да обмислят заедно мерки по въпроса. В противен случай депутатът ще внесе промени в закона за българите, живеещи извън страната, с които да се позволи удостоверения за произход да се издават и въз основа на нотариално заверена декларация, съдържаща обстоятелствата, които доказват българския корен. Проверката за точността на изложените в документа факти ще се възложи на ДАБЧ.

    .

  • Конференция: „Бъдещето на политическите партии“

    Днес в столицата, от 9.30 часа, в Гранд хотел „София“ сдружение „Граждани за европейско развитие“, съвместно с Мартенс център и фондация „Конрад Аденауер“, организират конференция под надслов „Бъдещето на политическите партии“.

    Форумът ще бъде открит от председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ПП ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, от Марко Арндт – ръководител на Бюрото на фондация “Конрад Аденауер” в София и от Томи Хухтанен – директор на Центъра за европейски изследвания “Вилфред Мартенс”.

    Чуйте запис на БНР за предстоящото събитие.


    .

  • Българският език с регионален статут, реши Градският съвет на Болград

    Болград е основан от български преселници през 1821 г. и се смята за столица на бесарабските българи

    Българският катедрален храм в Болград, Украйна
    Българският катедрален храм в Болград, Украйна

    В украинския град Болград в Одеска област българският вече има статут на регионален език. Това стана с решение, взето на сесия на Болградския градски съвет. Сега редом с националния език – украинския и международния – руски, българския език е официален в Болград, необявената столица на бесарабските българи.

    В Бесарабия за повече от 200-годишната история на тукашните българи за първи път българският език получава такива широки права за прилагане и развитие. Следващата крачка е кметствата във всички български села да приемат такова решение. Законът на представителите на националните малцинства в Украйна сочи, че живеещите компактно и съставящи 10% от населението на град или село, имат право да го прилагат. Българският език има шансове да бъде признат и използван като регионален и в Тарутински, Саратски, Измаилски,Татарбунарски, Ивановски, Арцизски райони, както и в самия град Измаил.

    Президентът на Асоциацията на българите в Украйна – депутатът в украинската Рада Антон Кисе настоява и за приемането на закон за национално-културната автономия на бесарабските българи.

    Източник: Voice-bg.com

  • Барак Обама покани Росен Плевнелиев в САЩ

    Българският президент отива на визита зад Океана на среща на ООН

    В края на месеца – от 26 септември до 1 октомври, президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в САЩ за участие в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН. Успоредно с това той е поканен на голям международен форум в Ню Йорк, посветен на борбата с “Ислямска държава”, който се организира от американския президент Барак Обама.

    Това съобщи Тихомир Стойчев, секретар на държавния глава по външнополитическите въпроси. Във форума ще участват държавни глави от целия свят.

    По същото време в Ню Йорк под патронажа на Плевнелиев стартира и фестивал на българското кино, който ще бъде с прожекция на филма “Урок”. /Faktor.bg/

    На снимката: Президентите Обама и Плевнелиев на срещата на НАТО в Чикаго (вж. линк)

    obama_plevneliev

  • 130 години от Съединението на България

    На 6-ти септември всички българи отбелязваме 130 години от Съединението на България. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет, който трябва да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват и комитетите „Съединение“.

    IMG_7560

    През февруари 1885 г. начело на комитета застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.

    На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

    Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

    След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

    Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

    Бесарабският българин Максим Димитров, който е следвал в България, а сега работи тук, развява националния трибагреник над Пловдив 130 години след акта на Съединението.
    Бесарабският българин Максим Димитров, който е следвал в България, а сега работи тук, развява националния трибагреник над Пловдив 130 години след акта на Съединението. Снимка: Фейсбук

    Пловдив е център на честванията за 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „Съединение“.

    Столична община организира тържествено отбелязване. Церемонията ще се състои пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България“ и актрисата Василка Сугарева. /Дарик/

  • Тази година България е дала статут на 12800 бежанци
    Красимир Ципов. Снимка: в. "Сега"
    Красимир Ципов. Снимка: в. „Сега“

    От началото на годината са задържани над 17 000 нелегални емигранти, статут е даден на 12 800, обяви зам. министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред bTV. 12 700 са решенията за даване на статут за цялата минала годината. Ципов прогнозира, че до края на годината най-вероятно решенията за даване на статут ще бъдат 16-17 000.

    „Европа и в частност България е изправена пред огромно предизвикателство” – каза Ципов за бежанския проблем. Той подчерта, че страната ни спазва стриктно европейските изисквания.

    Във връзка с извънредното заседание на вътрешните министри от ЕС на 14 септември, Красимир Ципов увери, че България ще бъде активна във формирането на политиките за справяне с бежанския проблем. Ципов изтъкна, че първоначално се е предвиждало на квотен принцип да приемем 800 бежанци, а в момента – 500.

    Зам.-министър Ципов подчерта, че политиката на правителството по проблема с бежанците е ясна и от началото на пролетта работи активно Националния съвет за миграция и интеграция. „Ние сме в непрекъснат диалог с нашите партньори, включително и тези, които са на първа линия”, коментира Ципов. „Ще информираме и обществеността до края на седмица каква ще бъде конкретната българска позиция на заседанието”, каза още той. /„Сега“/

    .

  • БЕХ търси 650 млн. евро заем, за да плати на американските тецове

    НЕК полагала „огромни усилия“, за да покрива задълженията си навреме

    .

    Румяна Гочева, в. „Сега“

    Министър Теменужка Петкова (вляво). Снимка: Михаела Катеринска, в. "Сега"
    Министър Теменужка Петкова (вляво). Снимка: Михаела Катеринска, в. „Сега“

    Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви вчера очакваната от месеци процедура за избор на банка, която да го кредитира, за да може да се издължи на т.нар. американски тецове – „Марица-изток“ 1 и 3. Холдингът търси 650 милиона евро, или 1.271 милиарда лева. Те ще отидат в дъщерната Национална електрическа компания (НЕК), която трябва да се разплати с централите.

    Уреждането на дълговете по дългосрочните договори с двата теца – „Ей И Ес ЗС Марица- изток 1“ ЕООД и „КонтурГлобал Марица-изток 3“ АД бе едно от основанията за минималното поскъпване на цената на електроенергията за бита от 1 август. Към момента НЕК им дължи около 900 млн. лв., значително по-малко от новия заем. С централите бяха сключени споразумения за намаляване на цената за разполагаемост, но при изричното условие, че те ще влязат в сила, след като сметките им с държавния монополист бъдат изчистени. По изчисленията на КЕВР НЕК ще пести по 100 млн. лв. годишно, или около 1 млрд. лв. за целия срок до изтичането на договорите с централите.

    Процедурата за избор на банка се проточи няколко месеца. Новите споразумения с тецовете трябваше да влязат в сила от 1 юли с новите цени на тока. Впоследствие обаче одобрението на цените за бизнеса и бита бе отложено за август. Заради липсата на пари влизането в сила на преподписаните споразумения с американските централи също се проточи.

    От документите на БЕХ става ясно, че спечелилият кандидат първо трябва да осигури мостово финансиране до 650 млн. евро за срок от 9 до 12 месеца. Той ще е и инвестиционен консултант и водещ мениджър за издаването на облигации за същата сума. Критерият за оценка на офертите ще бъде икономически най-изгодната оферта. От участниците се изисква да внесат гаранция или депозит в размер на 100 000 лв. за 60 работни дни. Кандидатите трябва да са сред първите 25 инвестиционни банки по пазарен дял в пласирането на облигации, глобално или в региона на Европа, Близкия изток и Африка през 2014 г.

    „Надяваме се, че процедурата ще се развие нормално във времето и ще се явят банки, които да дадат максимално добри условия за заем, които да бъдат в интерес на БЕХ и на българския енергиен сектор“, каза вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Търсеният кредит е повече, отколкото пари са нужни на НЕК, защото избирането на банка може да отнеме време, в което задълженията на НЕК да нараснат. „Има срокове, които са регламентирани и трябва да бъдат спазени, което предполага още месец и половина – два за развитие на процедурата“, допълни Петкова. Тя разясни, че процедурите всъщност са две – първата е за осигуряване на кредит, а втората – за пускане на облигации.

    По кредита няма да има държавна гаранция, добави министърът. „Нека да изчакаме предложенията и да видим къде ще се получат най-добрите условия“, добави Теменужка Петкова. По думите й НЕК полага „огромни усилия“, за да разплаща текущите си задължения, но това невинаги се получавало. Причината са дълговете на компанията, които гонят 3.5 млрд. лева.

    Точно преди година се оказа, че финансово закъсалата НЕК е плащала с приоритет на някои свои фаворити. Сред любимите фирми на компанията са държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, както и свързваните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“ и „Брикел“. Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ „Свилоза“, сливенската „Топлофикация“ и др. Останалите енергийни фирми е трябвало да почакат, докато получат парите си. Справката бе пусната от тогавашното икономическо министерство и дойде след ревизия в НЕК. Задълженията към „Марица-изток“ 1 например са били покривани на 44%, а към „Марица-изток“ 3 – на 51%.

    В списъка бяха включени 50 компании, към които са били нареждани плащания през периода януари-юли миналата година. Само 34 дружества от списъка са получили 50% и над 50% от парите, които им дължи НЕК, а от компанията не обясниха на какъв принцип са покривали задълженията си. Дали тази практика продължава и в момента, не е ясно.

    ДЕЖАВЮ

    Само преди две години БЕХ приключи предварителното записване на облигационна емисия в размер на 500 милиона евро. Емисията е с падеж ноември 2018 г., а доходността е 4.287%. През пролетта на същата година от компанията анонсираха, че планират изтеглянето на облигационен заем, с помощта на който да покрият задълженията, свързани със строителството на АЕЦ „Белене“. Част от парите трябваше да отидат и за други инвестиционни проекти, като изграждането на газовите връзки с част от съседните държави.

    .