2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Кой изкопа гроб за Гърция и защо България отдавна е в него?

    Георги Неделчев*, Goroned1.wordpress.com

    greece-grave

    “Банкерите притежават Земята. Вземете я от тях, но им оставете силата да създават пари с контрол над кредита и с едно движение на химикалка те ще създадат достатъчно, за да си я откупят обратно.” – Сър Джосая Стамп, бивш президент на Английската централна банка.

    Мъдрата мисъл на барон Стамп е била изказана в епоха, в която компютрите са липсвали дори от приключенските книги с научна фантастика на Жул Верн. Днес банките боравят чудесно с технологиите на новото време в парична система създадена преди стотици години. Но за това след малко…

    Друг също така „малко“ известен факт у нас е, че най-задлъжнялата страна спрямо своя Брутен вътрешен продукт е… Япония, а не Гърция. Много близка компания им правят Италия, Испания Португалия, а по дълг на глава от населението Гърция е близо до Франция и Австрия, с много повече са САЩ, Белгия, Италия, Ирландия и разбира се Япония. Също така, факт, отбелязан в доклада „Поглед върху правителствата“ за 2015г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в която членуват най-важните световни икономики, а други кандидатстват, в това число и България, показва, че бюджетните приходи на Гърция спрямо БВП са високи, съизмерими с тези на Австрия, Италия, Унгария. На глава от населението гърците са в една група с Япония, Израел, Испания и Чехия. В структурата на общите държавни приходи от данъци са на едно ниво с Германия, Словения, Мексико, Полша и отново Япония, а по структура на данъчните приходи като процент от общото данъчно облагане са на едно ниво с Франция и Холандия. На пръв поглед нищо странно и особено.

    Какво се случва всъщност при южните ни съседи тогава? Някой май наистина се гаври с тях, но никой не иска да признае? Не гледахме ли вече този филм у нас? По-добре ли живеем ние от тогава?

    “Историята разказва, че сарафите (впоследствие банкери) са използвали всяка форма на злоупотреба, интриги, коварство и всевъзможни насилствени средства, за да поддържат контрол над правителствата чрез контролиране на издаването на парите.” – Джеймс Мадисън, 4-ти президент на САЩ, един от бащите на Американската Конституция.

    Историята с дълга на Гърция започва от 2001-ва година с приемането на еврото – политическата валута на „обединена“ Европа, задачата, на която на пръв поглед е да облекчи банковото обслужване и инвестиционните възможности сред гражданите и държавите в ЕС. Истината обаче се оказва друга. Поради засиления интерес за печалби, частните банки започват невъздържано раздаване на невъобразими кредити за проекти от ранга на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и поддържането на армия, готова да влезе в бой с целия цвят. Чисто по балкански повечето от парите изтичат към личните сметки на политици, а проектите са щедро обслужени от европейски доставчици на продукти и услуги. Това довежда до небивал ръст на БВП и той се утроява на глава от населението само за 7 години. Но идва съдбоносната 2008-ма с жестоката финансова криза долетяла през океана и опияняващата лудост се превръща в предсмъртен гърч. Така функционира днешната парична система в света, парите се създават с проста счетоводна операция при отпускането на кредита, а съотношението между така създадени електронни пари от частните банки и реалните веществени пари, създадени от националните, стига до 97% към 3%. Когато частните банки надушат печалби за своите акционери в растящите икономики кредитът се разраства главозамайващо и паричната маса в електронен вид нараства неимоверно, когато обаче облаците се сгъстят, онези, които са по-чевръсти и имат по-силно лоби успяват да закрият позициите си като същевременно рязко спират да кредитират. Така същите нарисувани пари, които до скоро са обливали икономиката, изчезват. А нов кредит вече няма кой да отпусне. Натрупаните задължения под прикритието на фразата за „стабилност на банките“ се прехвърлят върху институции на данъкоплатците, а смазаната икономика започва да изпитва хронична нужда от нови заеми, но вече само обществени, за да попълни парадоксално високите дефицити в държавния бюджет. Така вълкът остава сит, но агнето вече не е цяло и дупката за вечно съхранение на неговите кости бива изкопана със завидно майсторство.

    Точно това се случи с България преди 20-ина години. Прави са някои, когато казват, че нещо им намирисва или пък напомня на нашите терзания от тогава. Да, механизмът е един и същ и отдавна се знае от сериозните експерти, икономисти, нобелови лауреати или обикновени финансисти. Някой обаче е време да допълни, че нашите кости вече са положени и затрупването на отвора е въпрос на време, тъй като никой нищо не прави за да бъде прекратена тази срамна операция. Блатото на Паричния съвет, въведен спрямо една силна за времето си национална валута – германската марка, но след това механично прехвърлен върху изкуствено създаденото евро, клатещо се върху разнообразните европейски икономики с различни данъчни системи, ни е откъснало от света и реалните възможности за маневриране и защита на родната икономика с български национален интерес.

    И докато в реалния живот смъртта е неизбежна и невъзвратима, то във финансовия свят всеки един проблем е поправим стига да има желание и политическа воля за това. Истината е, че решение за Гърция има и то отдавна отлежава на бюрото на фрау Меркел и другите евролидери „под формата на един „червен бутон“, с който всички тези проблеми могат да бъдат забравени“, свободно цитирайки един гръцки преподавател в Тексас. Става дума за въвеждането на нова парична система с реформа в банковия сектор, свързана с отнемането на правото за създаване на пари от частните банки и оставянето му само и единствено под ръководството на обществено контролираните национални банки или специални регулаторни обществени институции. Заедно с това се разделят обслужването от инвестициите в различни направления, за да се локализира риск само върху онези частни интереси, които желаят повече печалби, но и носят самостоятелно възможните загуби, без те да бъдат прехвърляни като тежест върху обществото. С други думи печалбите нека да са частни, но и загубите никога повече няма да са обществени. Това е изходът от експоненциално нарастващата задлъжнялост, облечена в уж справедливи икономии, те пък представени като някаква специална немска работливост, без да се споменава, че и немците обичат да си пийват бира, да скачат от балконите в Слънчев бряг и да гонят момичета по дансинга. По въпроса за тази система вече се събират подписи за референдум в Швейцария – страната на парите, а в Британския парламент вече текат дебати по темата кой и как да има право да създава пари. Проблемът на еврозоната обаче се корени в системата на управление на Европейския съюз, в частност Европейската комисия, която за жалост действа като инструмент за влияние в Европа на армията от лобисти в Брюксел. Днес те надхвърлят 30 000 души или на всеки европейски депутат се падат по около 40 души заети с лобизъм.

    С други думи, преди години върху нас беше стоварена ужасяващата тежест на понасянето на всевъзможни загуби, но пък управляващите имаха възможност да получат потупване по рамото за фискалната си дисциплина и малко еврофондове, една система от помощни субсидии, която послужи за корумпиране на правителства и изкривяване на демократичния процес. За разлика от България, в Гърция тежестта беше стоварена върху държавата, докато гражданите имаха възможност временно да се възползват от щедро изливаните дългови пари. Повярвайте, това не е повод за завист или омраза, а за сериозно замисляне.

    Метафората за гърка, живеещ на гърба на бедните източно европейци е зловеща, а нейната разновидност за вземането на хляба от устата или поршето от ръцете на нищо не подозиращия германец е не по-малко ужасяваща. Такава хипотеза унищожава европейската идея, вкарва динамит в приятелските отношения между народите на континента, програмира конфликти, ненавист и сегрегация. Не за друго, а защото лобистите в Брюксел ловко освободиха частните банки и облигационери от гръцките заеми, които ги направиха богати. Оставиха дълговете в ръцете на европейските длъжностни лица, невинно обяснявайки, че загробването на Гърция всъщност е една общо европейска форма на солидарност. Това се оказа добър инструмент за разделение, съответстващо на владеене чрез страха, все белези на тоталитаризма, от който същите тези европейци уж се бяха отървали преди 25 години. Гърция изобщо не е най-зле в света откъм дългове, но се отнасят най-зле с нея, може би защото си позволява да прави темата публична, да ангажира демократично хората си, извършвайки своеобразна политическа революция. Някой иска да я накаже за нещо, някой на някого иска да намекне нещо днес? На Италия, Португалия и Испания тепърва им предстои да се сблъскат с дълговата криза и Гърция явно трябва да им послужи за урок.

    “Който контролира обема на парите, в която и да е страна, е абсолютен господар на цялата индустрия и търговия.” – Джеймс А. Гарфийлд, 20-ти президент на САЩ

    Експериментите с Гърция, започнали с идването на Папандреу на власт през 2009-та и откритието, че отчетите на предишните правителства са умишлено манипулирани, се провеждат до днес като парите от новите заеми отиват за изплащане на старите. Това неминуемо ги оскъпява, имайки предвид и определението „боклук“, с който рейтинговите агенции великодушно даряват Гърция. От 2010 г. досега южните ни съседи се молят, чукат по вратите на кредиторите или просто ругаят като най-накрая и във всеобщо допитване изразяват желанието си опитите с тях да приключат като така наречените европейски „партньори“ се отнесат с уважение и приложат нормални мерки, запазващи достойнството на гражданите. Това, което ние загубихме отдавна със социална пенсия от 115 лв., масова пенсия от 158 лв., утопично недостижими пенсии след десетина години и минимална работна заплата, за онези, които все още имат работа от 380 лв. Източноевропейците, в това число и ние, българите, няма за какво да се сърдим на гърците, че отстояват правата си. Просто ние сме забравили, че изобщо имаме права, най-важното, от които е правото на достоен живот, записано във всички Конституции и в Международната харта за правата на човека. Днес, достоен живот без доходи е невъзможен, а пари има достатъчно, но не се разпределят справедливо и гарантират крайно неравенство. Липсва единствено политическа воля и желание за справяне с най-важните предизвикателства пред гражданите – техните доходи, свободният избор с директно участие във вземането на решения и освобождаване на предприемаческата инициатива. Сочената за оправдание на срамните доходи у нас ниска производителност на труда не е причина, а следствие, породено от липсата на иновации, лошото образование и здравеопазване, ниското ниво на инвестиции в умения и технологии, както и крайната експлоатация с напълно отсъстващ синдикализъм или общо отстояване на права. От друга страна желанието експортна ориентация страната ни направи напълно зависими от чуждите пазари, докато вътрешният беше унищожен, заедно с демографията и щастието на хората, които са останали да добавят стойност и печалби предназначени само за малцина.

    Когато гърците казват, че ги тласкат към българизация, това означава, че частният дълг е станал институционален, а след това ще бъде стоварен върху населението и изсмукан от хората под формата на икономии. Резултатът е крайна бедност и изрядни финанси, оправдани с мъгливи описания на мързеливи непроизводителни хора. Това се случи у нас 96-97-ма година. За това родните експерти са прави. Да си припомним обаче кой е ползвал парите и там, и тук?

    Не по-малка гавра с България е чужди евродепутати да ни дават за пример, когато се опитват да нагрубят гръцкия премиер в пленарната зала на Европарламента – институцията, символ на идеята за демократичния Европейски съюз. Нашите евродепутати трябваше веднага да протестират и да поискат незабавни мерки за извеждане на България от това унизително положение на трайна бедност и нищета. Защо седем години у нас така наречените еврофондове не постигнаха никакви стабилни резултати? Нима тези пари не са парите на европейските данъкоплатци, комбинирани с вноската ни към ЕС, също така събрана като данъци от и без това изнемощелите български граждани?

    Гърция е наказана от ЕЦБ, МВФ и ЕК, за да послужи за пример, както ние служим за пример, пред останалите, да не си и помислят да спират плащанията, независимо от условията за гражданите на съответните страни, ако не искат да ги сполети съдбата на гърците, камо ли тази на българите. Не става и дума за развитие, за това, че заемите могат да бъдат обслужвани по-добре, когато има наличие на ръст в икономиката. Нито дума не се споменава и затова какво преживяха досега гърците, да не говорим за българите, които се развяват като плашило пред останалите европейци. Напълно незаслужено, с участието на същите тези европейски институции, лицемерно критикуващи и същевременно поддържащи с братски прегръдки и целувки установеното положение у нас.

    Така кръгът на мисли се затваря. Икономиите не генерират растеж, съответно платежоспособността намалява, следователно дълговете стават неизплатими. Тази политика не работи, никъде, и ако това е единственият избор пред гърците, поставен от кредиторите то тогава що за еврозона е това? Гърците предоставиха своето предложение, остава кредиторите да се произнесат. Къде обаче сме ние и имаме ли национално достойнство и сили да се изправим от гроба, в който отдавна лежим и чакаме някой друг да падне в него, за да има с кого да споделим националната си мъка?

    Предстои да видим. Но не като зрители, а с директно участие в процесите.

     

    П.П. Един стар анекдот може да ни ориентира за характера на преговорния процес между Гърция и трите институции кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ:

    „Професор седи в студентския стол. Идва студент и сяда на неговата маса. Професорът казва: ”Птица и свиня не могат да седят на едно място!”

    Студентът: “Тогава аз отлитам.”

    Професорът се ядосал много и решил да го скъса на изпита. В деня на изпита студентът отговаря за отличен. Професорът му задава въпрос:

    “Вървиш си по улицата и насреща ти две торби — едната с акъл, другата с пари. Ти коя ще вземеш?”

    Студентът отговорил: “Тази с парите.” А професорът отвърнал: “А аз ще взема тази с акъла, ако съм на твое място.”

    Студентът: “Кой какво си няма, това иска.”

    Професорът се ядосал още повече, взел му книжката и написал вътре “Говедо”. Студентът си тръгнал без да я отваря. Не минали 2 минути и студентът влиза отново и казва на професора:

    “Извинете, г-н професор, тук само сте се подписали, може ли да добавите и оценката?”

    .

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Инж.-ик. Георги Неделчев е съпредседател на Българско сдружение за директна демокрация – БСДД

    .

  • Интервю на Борисов за ТАСС и ТВ „Русия“ (видео)

    Премиерът Борисов: Полагам всички усилия газовият хъб да се осъществи

    .

    Проектът е икономически, а не политически, казва Борисов в интервю за ТВ „Россия“

    Untitled11

    Освен за ТАСС, премиерът Борисов е дал интервю и за програмата „Формула на властта“ на ТВ „Россия“. Министерски съвет пусна пълния запис на интервюто му. В тв варианта той дълго обяснява каква е била съдбата на АЕЦ“Белене“, на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ и колко много срещи е осъществил, за да бъде подкрепен проектът за газов хъб след отказа на Русия да строи „Южен поток“. Той заявява, че проектът е икономически, а не политически, и всеки доставчик на природен газ би могъл да доставя суровина за него, ако има търговски интерес. За санкциите на ЕС срещу Русия на въпрос каква е неговата лична позиция, Борисов отговаря: Не мога да имам лична позиция, защото сме членове на ЕС и НАТО. Даже се учудвам на някои колеги, които заявяват публично, че са против, защото така им харесва или защото искат да бъдат чути в Москва, но на Европейския съвет гласуват „за“ и решенията се вземат с мнозинство“.

    В кратката версия на разговора, която вчера публикува ТАСС, Борисов казва:

    „Сега е време за санкции. От една страна са санкциите срещу Русия, от друга – контра санкциите на Русия срещу ЕС. От тази ситуация губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на нито една държава“, казва Борисов и признава, че България като лоялен член на ЕС и НАТО поддържа санкциите, но губи много.

    „Значителна част от туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова понасяме големи щети. Разбира се, тази ситуация в голяма степен изнервя и властта в Москва. И не е случайно, че Путин се изказа остро срещу България. Сигурен съм, че той имаше причина за това. Ние се оказахме без вина виновни, без да искаме, нито и имаме цел отношенията между България и Русия да охладнеят“.

    „Моля се на Господ големите началници (лидерите на ЕС и САЩ, бел. ТАСС), да се разберат по-скоро и санкциите да бъдат отменени. България прави всичко възможно, за да възстанови отношенията с Русия“, казва Борисов и отбелязва, че българо-руските отношения имат отколешни традиции и от влошаването им „ние понасяме загуби“.

    По думите му, между двете държави има две нива на взаимоотношения – исторически, които не се влияят от външно влияние, и политически, които зависят от конюнктурата на днешния ден. „Историческите връзки не зависят от политиците, дружбата и чувството за признателност на българския народ към руския народ са още от Освободителната война“, подчертава Борисов. /„Сега“/

    По-долу може да се види запис на интервюто на Бойко Борисов пред зам.- генералния директор на ТАСС Михаил Гусман.

  • Промени в Закона за българите в чужбина минаха през правна комисия

    Промени в закона за Закона за българите, живеещи извън България минаха на първо четене през правна комисия на Народното събрание, предаде БГНЕС.

    И двата законопроекта за промени – на Волен Сидеров и депутати и другият на депутата от ПФ Юлиан Ангелов и група народни представители, бяха подкрепени на първо гласуване от депутатите в комисията. С единия се предлага български произход да може да бъде установяван не само с удостоверение, издавано от Държавната агенция за българите в чужбина, но и от организации на българи, живеещи извън България, признати от компетентния български държавен орган или от Българската православна църква.

    А с другия законопроект се предвижда лицата от български произход да придобиват българско гражданство по облекчен ред като въвежда понятието „близък роднина“ с цел документи, удостоверяващи български произход, да послужат като доказателство и за роднина по съребрена линия до шеста степен. С предложено изменение се предвижда възможност при липса на официални документи, удостоверяващи произход, такъв да може да бъде доказван с нотариално заверена декларация.

    „Общата статистика показва, че 5% от тези, които са придобили българско гражданство и са искали такова остават да живеят в България и да се ползват от това гражданство и да бъдат част от нашата икономическа система и от активния живот на гражданите“, каза по време на заседанието председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Той посочи, че в общи линии причината за това нещо е, че България е членка на ЕС, с това гражданство те получават всички пълни права на граждани на ЕС. Председателят на контраразузнаването и пред депутатите посочи становището на службата по двата законопроекта и предупреди за затрудненията и рисковете, които предлаганите промени носят.

    Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия, но и съвносител на единия от законопроектите посочи периода, изминал от внасянето им и подчерта становищата на институциите. Той заяви, че една част от идеите имат нужда от сериозна конкретизация, включително и много внимателен преглед с оглед сигурност при тяхното прилагане. Кирилов каза, че тъй като сме на първо четене, той също би подкрепил, но ще настоява за една възможно най-широка работна група, за да се прецизират текстовете.

    Депутатът от БСП Филип Попов посочи, че на първо гласуване се обсъжда духът на закона, а според него целта на вносителите и по двата законопроекта е облекчаване на процедурата. Затова и той каза, че на първо четене ще го подкрепи. За подкрепа на първо четене за облекчаване на режима се изказа и друг червен депутат Чавдар Георгиев.

    Депутатът от ДПС Четин Казак говори, че трябва да има политика и за поощряване на тяхното установяване тук. В гласуването в комисия на първо четене законопроектите бяха подкрепени с гласовете на 10 от депутатите в комисия, нито един не беше против, само един се въздържа. Депутатите от ДПС не участваха в гласуването.

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    *
  • Гърция – 27-ма по задлъжнялост, първи са САЩ, Великобритания, Франция и др.

    Гърция ли? САЩ имат дълг от 18,5 трилиона долара…

    20150708.puzuzamsqi

    Пред последните дни цял свят говори само за дълговете на Гърция и това оставя у всички впечатление, че това е най-задлъжнялата страна в света, пише в свой коментар македонският „Вечер“. Ако обаче се погледне голата статистика, ще се окаже, че съседите съвсем не са най-големите борчлии – и то не само като цялостен размер на дълга, но и като неговия процент на глава от населението.

    Кой е номер 1?

    Това са САЩ с външен дълг от около 18,5 трилиона долара, което означава, че всеки американец към момента дължи по 59 000 долара.

    На второ място е Великобритания с дълг от 9,5 трилиона долара, а на трето с 5,7 трилиона е Франция. Малко по-надолу е Германия с 5,5 трилиона.

    Следват:

    Люксембург3,4 трилиона
    Китай3 трилиона
    Япония2,8 трилиона
    Италия2,6 трилиона

    Според официалната статистика Гърция се намира по задлъжнялост на 27-мо място в света. /БЛИЦ/

    .

  • Правосъдният министър: В България има мафия! Няма политик, осъден за корупция

    bg_ministar001Залогът с конституционните промени е дали ще има отговорност. Ако съдебната власт се управлява така, че да се носи отговорност за провалите и корупцията, всички ще живеем по-добре. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в сутрешния блок на Нова телевизия, след като вчера (7 юли) на първо четене в Комисията за конституционните промени съдебната реформа и необходимите конституционни промени не бяха въобще приети.

    Христо Иванов заговори за „реален резултат” в пленарна зала и, че „силно се надявал” да не се повтаря „инцидента” с отсъстващия вчера на ниво комисия депутат от Реформаторския блок – Димитър Делчев. Делчев го нямаше и гласуването в комисията стана 5:6 гласа.

    В България мафия има и им е много удобно да могат да се спазаряват за съответните съдебни дела със съответните съдебни началници, категорично каза Иванов. На въпрос нали сега е на власт, на власт са ГЕРБ и защо няма осъдени политици и мафиоти, правосъдният министър отговори, че има власт само да предложи законови промени. Никога не съм очаквал, че ще успеем да стигнем дотук и толкова далеч, добави той. Иванов подчерта изрично, че толкова далеч нямаше да се стигне без подкрепата на премиера. Под „толкова далеч” министърът визира предложението за промяна на структурата и управлението на Висшия съдебен съвет (ВСС).Без реформа с години ще продължаваме да чуваме за манипулации при системата за избор на съдии и нищо няма да се случва, смята Иванов.

    Правосъдният министър пак подчерта, че със сегашната система има възможност за „тотален имунитет”, ако си в системата и знаеш с кого да се договориш.В България има само 16 души, осъдени за корупция. Това са дребни подкупи, дребни мишкувания. Няма нито един едър политически играч в затвора. Тази страна е разрушена от корупция, каза Иванов.Правосъдният министър отвърна задочно и на бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки, който го разкритикува жестоко и буквално каза, че реформата му не става за нищо. Разговорът не може да се сведе до болните амбиции на един конкретен индивид. Какво се е случило с проф. Близнашки е все по-ясно, какви са му амбициите е все по-ясно, да си говорим за сериозни неща, каза Иванов. Попитан къде тогава е президентът Росен Плевнелиев, след като го сложи за служебен премиер, министърът отговори, че явно за някои хора излизането от властта е голям проблем.

    Относно „войната с главния прокурор Сотир Цацаров”, Иванов коментира, че прокуратурата трябва да отговори защо ВСС не реагира, когато се казва и е ясно, че може повече от веднъж да се разпределят дела. Защо не отговаря прокуратурата – това не е въпрос към мен, каза Иванов.Все още няма дата кога текстът за промени в Конституцията ще влезе в пленарна зала, но вероятно ще е до края на месеца, заяви Иванов. В този парламент за съжаление аргументите няма да надделеят, ще надделеят политическите битки, които са доста евтини. Въпреки това правосъдният министър обяви за „напълно възможно” да има 160 души мнозинство, колкото минимум е необходимо за промяна на Конституцията. Обществото трябва да каже на депутатите „време е да видим на чия страна сте”, завърши Иванов.
    /Actualno.com/
    .

  • Столтенберг: Танковете в България са договорка със САЩ, не с НАТО

    НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Това каза в интервю за БНР генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Решението на Съединените щати да предислоцира тежко въоръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО, обясни той.

    imagesБългария сама решава от какво НАТО-вско оборудване или присъствие има нужда. Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери.

    Столтенберг обясни, че на територията на България ще бъдат разположени 14 американски танка, но няма предложение за постоянно присъствие на американска бойна техника в страната ни.

    Генералният секретар каза, че не вижда непосредствена заплаха за страната ни от Русия, както и че Алиансът, според него, не действа по провокативен начин. Не разбирам защо да е провокативен, след като е пределно ясно, че и в бъдеще ще защитаваме всичките си съюзници от всякакви заплахи. По никакъв начин НАТО не е нападателен съюз – той е отбранителен, каза той.

    Изказването на Столтенберг е поредното разяснение на тема разполагане на чужда военна техника на територията на България, след като властите в София изразиха различни позиции. Това стана, след като на 23 юни министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че страната ни се е съгласила да приеме част от военното оборудване, което американците ще разположат в Източна и Централна Европа. Той обясни, че военно оборудване ще бъде разположено на териториите на Литва, Латвия и Естония, България, Румъния и Полша.

    Часове след изказването Картър българският му колега Николай Ненчев излезе със становище, че никой не го е информирал за тежката бронирана техника. Позицията на министъра предизвика скандал и вкара правителството в обяснителен режим. Ден по-късно външният министър Даниел Митов излезе и обясни, че „за пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено предварително и договорено в Уелс на последната среща на върха на НАТО“.

    На срещата в Уелс беше взето решение да се увеличат военните учения по източния фланг на алианса – Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България. Това включва постоянно ротиране на военни и техника за съвместни маневри. Целта е да си засили военното присъствие на НАТО, но не и постоянно разполагане. За тази година са предвидени над 70 учения, повечето от които са със сили на САЩ на полигона съвместната военна база „Ново село“. Тя беше създадена съгласно споразумение от 2006 г. между България и САЩ. То беше подписано от правителството на тройната коалиция на Сергей Станишев. Според документа, който е ратифициран от Народното събрание, у нас може да бъдат разположени за съвместни учения до 2500 щатски военни. Те се сменят през 6 месеца. За 3 месеца техният брой може да достигне 5 хил. души.

    За целта на ученията военните могат да пристигат с военна техника. Именна за тази техника говори и генералният секретар на НАТО. Съгласно приетият през декември 2005 г. Закон за пребиваване през територията на България на съюзнически и на чужди въоръжени сили съгласието за преминаване и разполага не техника за „военни учения, свързани с изпълнение на задължения, произтичащи от членството на Република България в международни организации и съюзи, по договори, ратифицирани, обнародвани и влезли в сила за Република България“ се дава от военния министър. Не е нужно съгласието на парламента. /„Сега“/

    .

  • Борисов, Пеевски, Доган и др. натопени за корупция и пране на пари пред посланик Рийс

    Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Финансирането на КОЙ било свързано с контрабанда на цигари към терористични организации и пране на пари през европейски държави.

     

    Материал на Биволъ

    bivol001
    Част от писмото

    Епистоларно изложение на 15 страници до американския посланик Марси Рийс, получено в платформата Болканлийкс, претендира, че разкрива същността на модела «КОЙ». Това става през призмата на приватизацията на «Булгартабак» и търговски операции на компанията, които се свързват с финансиране на дейности на терористични ислямски организации.

    Копието, с което Биволъ разполага, е подписано от лица, които не могат да се идентифицират еднозначно:  Л. Н., М. Е. и Д. К., от името на неизвестния до момента «Граждански комитет за Възраждане на България». Пълните имена се пазят в редакцияата.

    Биволъ се обърна към американското посолство с въпрос дали такова писмо е било получено. След като поискаха уточнения за авторите и съдържанието, оттам отговориха, че не могат да дадат информация за съдбата на писмото, тъй като сред подателите не фигурират сътрудници на сайта. Не е отречен обаче самият факт на съществуването и получаването на писмото.

    Като мотор на схемата е посочен депутатът Делян Пеевски, финансиран от Цветан Василев чрез КТБ, но са цитирани и имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган, приближения до премиера бизнесмен Александър Сталийски, бизнесмените Атанас Щерев и Антон Петров и майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Подставени лица в схемите са адв. Александър Ангелов и представителят на «Булгартабак» Венцислав Чолаков – посочени като особено доверени лица на Пеевски.

    Експозето повтаря вече публикувана информация за участието чрез подставени фирми на Бойко Борисов, Сталийски и Доган в «Булгартабак» след приватизацията, извършена с помощта на КТБ, Цветан Василев и руската VTB Capital. Информацията обаче не получи гражданственост в медиите и не стана обект на интерес от страна на комисията «КТБ» в Народното събрание.

    8,5% от Булгартабак като политическа комисионна за приватизацията?

    Още през февруари финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в блога си кореспонденция с вид на теч от електронна поща. Писмата и схемите, чийто автор се предполага, че е адв. Ангелов, описват в детайли какво се случва с активите на Булгартабак, и как е структурирана собствеността на основния акционер BT Invest.

    Схемите, публикувани от Мирослав Иванов и препубликувани с негово съгласие. Подчертаванията са на Биволъ.

    Писмото до Марси Райс се позовава на тези схеми и твърди, че височайшата политическа благословия за приватизацията през 2011 г. има конкретно материално изражение: 8,5% от активите на фирмата. Ставало дума за комисионна, разпределена между премиера Бойко Борисов чрез Grand Investors Ltd., Ахмед Доган чрез офшорката Vitality Invest Limited (в писмото е посочена с транскрипцията Vilarity Invest Limited) и Александър Сталийски – посочен като топлата връзка на Пеевски с Борисов и Доган в бизнеса.

    Чрез сложна плетеница от офшорки и фондации, регистрирани в Британските Вирджински Острови и в Лихтенщайн, активите са разпределени между основните играчи: Делян Пеевски, «Пещаците», и комисионерите: Борисов, Доган и Сталийски, които се крият зад адв. Ангелов като „прокси“ – твърди се в писмото. Процентът на комисионната за политическите лица не изглежда много голям, но трябва да се отбележи, че официално „Булгартабак“ продължава да е „златна кокошка“, която генерира официални печалби за десетки милиони евро, а за неофициалните от контрабанда може само да се предполага.

    Биволъ успя да намери данни за някои от тези фирми, регистрирани в Лихтенщайн, и от наличните документи се потвърждава, че те използват едни и същи посредници от адвокатската кантора «Walch & Shurti», посочена в писмото като основен «улеснител» на схемите в Лихтенщайн.

    В писмото е посочена ключовата роля на дубайската офшорка TGI Middle East FZE, която притежава Livero Establishment, регистрирана в Лихтенщайн. Зададени са въпроси за произхода на парите за сделката, с която в крайна сметка собствеността на Булгартабак беше прехвърлена от VTB Capital на офшорните фирми.

    Ислямско-терористична връзка

    Според авторите на писмото, финансите за сделката «Булгартабак» са с произход контрабанда на цигари и пране на пари от транзакции с терористични ислямски организации.

    Голяма част от текста на писмото до Райс е посветен на връзката на Делян Пеевски с финансирането на радикални ислямски организации. Още през 2010 г. прокуратурата обявява, че главата на нелегалната ислямска организация Ал Вакъф Ал Ислами в България е Саид Муутлу. ДАНС е имала индикации, че  компании свързани с Пеевски са финансирали дейността на организацията на Саид Муутлу.  Разработките обаче били покрити и това станало под влиянието на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, също посочен като близък до Пеевски.

    Припомня се, че през 2013 г. «групата от Егмонт» – неформална асоциация на финансовите разузнавания от различни страни, предлага споразумение за споделяне на информация във връзка с финансирането на тероризма. Меморандумът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Словения и САЩ и по-късно от други страни. България обаче отказва да се присъедини заради позицията на депутата Йордан Цонев (тогава шеф на бюджетната комисия) и Делян Пеевски. Така е било осуетено сътрудничеството в борбата с финансирането на тероризма.

    Авторите на писмото обясняват на посланик Марси Райс, че основен аргумент срещу включването на България в « групата от Егмонт » са съществуващите мрежи за контрабанда на цигари, възлизаща на десетки контейнери месечно, като всеки контейнер носи печалба от 1,1 млн. евро. Западните партньори засекли трафика и факта, че той преминава през България, където логистиката се осигурявала от малки, специално селекционирани за целта компании, свързани с Делян Пеевски и « Кингс Тобако » на Атанас Щерев и Антон Петров (Пещаците). Последните обаче били второстепенни играчи в сравнение с Пеевски.

    Твърди се, че Делян Пеевски е осъществявал срещи с представители на терористични организации, като тези пътувания лесно можели да бъдат проследени по извадките на банковите карти издадени от КТБ – навлизат в конкретика авторите на писмото. В периода 2012 – 2014 иначе безимотният депутат е посещавал през първата седмица на всеки месец петзвездни хотели в Дубай, Лондон и Виена, като се е разплащал за престоя си с карта от КТБ, с която твърди, че няма нищо общо.

    Освен това Пеевски притежавал вила в Дубай, купена през 2012 г. за 10 млн. долара. Имението на 3000 кв. м. било екипирано с басейн, фитнес, бар и имало три етажа с изглед към езерото Бурж Халифа. Според авторите на писмото там са се провеждали координационни срещи за трафика на цигари и прането на пари свръзани с ислямския тероризъм. Някои от плащанията можело да бъдат проследени заради банкови трансфери от България към Дубай, ОАЕ и Тунис – уточнява се в края на повествованието.

    Имало записи от тайни срещи и подкупи за назначението на Цацаров

    В писмото се разглеждат подробно обстоятелствата около смачкването на сигнала на « Протестна мрежа » срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева и се поддържа мнението, че следствието и прокуратурата са зависими от ДПС.

    Шокираща е информацията, която се съдържа в писмото, че Делян Пеевски предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012, пише в писмото, и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Герогов също се предполага, че е била записана.

    Припомня се и срещата от 10.02.2014 в МВР между Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, за която присъстващите сами си признаха. На тази среща били обсъждани назначенията за заместници на Цацаров.

    Обезкуражаващо е, че представителите на институциите като Прокуратурата, Съдебната власт, Следствието, МВР, ДАНС са на служба при този политическо-мафиотски кръг – подчертава се в писмото. Те са заблудили НАТО и Европейските партньори и всъщност саботират международните инициативи за пресичане на финансирането на терористични организации – заключава се в текста. Той явно е изпратен до американското посолство с разбирането, че както изложените данни са проверими, така и подателите едва ли могат да останат анонимни за мощни служби като американските. Стига данните да предизвикат техния интерес.

    Биволъ продължава работата по изсветляването на собствеността и представителството на офшорните фирми, цитирани в документа, което изисква време и внимателен анализ.

    Вижте пълния текст на писмото на английски в галерията на сайта Bivol.bg

    .

  • Джоузеф Стиглиц: Аз бих гласувал на референдума

    Джоузеф Стиглиц, „Гардиън“

    .

    00ada7e245d1083730c20d080a433363Европейските лидери едва сега започнаха да повдигат завесата по отношение на водещия се диспут по темата с гръцкия дълг и изводът от видяното изобщо не е приятен: става дума за власт и демокрация много повече, отколкото за пари и икономика

    Разбира се, икономиката зад програмата, предложена от Тройката – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), с която Гърция бе подхлъзната преди пет години да се срути по надолнището, доведе до 25% спад в БВП на страната. Едва ли някой може да посочи друг пример за целенасочено постигане на депресия с толкова катастрофални резултати: днес младежката безработица в Гърция достига 60%.

    В този момент Тройката отказва да поеме отговорност за тази реалност, нито да признае колко несполучливи са били нейните прогнози и приложените модели. Но това, което е дори по-изненадващо, е, че европейските лидери дори не са разбрали за това. Тройката все още изисква от Гърция да постигне първичен бюджетен излишък от 3,5% от БВП към 2018 г.

    Икономистите по света заклеймиха поставената цел като наказателна, защото, преследвайки тази цел, страната несъмнено ще затъне още по-дълбоко. Дори гръцкият дълг да бъде преструктуриран по все още невъобразим начин, страната ще остане в депресия, ако държавата гласува в подкрепа на искането на Тройката на светкавично организирания референдум.

    За последните пет години страданието на гърците бе огромно и гръцкото правителство измина много път, опитвайки да удовлетвори исканията на кредиторите.

    Нека бъде напълно ясно: почти никакви пари от огромните суми, отпуснати на Гърция, не са стигали до самата Гърция. Те са похарчени да се плаща на частните кредитори, включително на германски и френски банки. МВФ и другите кредитори не се нуждаят от парите, които изискват. По добре утвърден бизнес сценарий те ще използват получените пари, за да ги отпуснат отново на Гърция.

    Всъщност не става дума за парите. Става дума за крайни срокове, в които Гърция да бъде принудена да приеме още един удар през пръстите и да приеме неприемливото – не само суровите мерки, но и останалите предложени наказателни политики.

    Но защо Европа прави това? Защо лидерите на държавите от ЕС са против референдума и да отложат дори с няколко дни крайната дата за следващото плащане на Гърция към МВФ? Тази обединена Европа не е ли обединена именно в името на демокрацията?

    През януари гърците гласуваха за ново правителство, което да приключи със суровите мерки. Ако правителството просто изпълняваше поетите по време на кампанията си обещания, вече трябваше да е отхвърлило направените предложения. Но то пожела да даде на гърците шанса сами да преценят ситуацията, която е изключително критична за бъдещето и добруването на държавата.

    Загрижеността за общественото одобрение е несъвместима с политиката на еврозоната, която никога не е била демократична. Повечето от правителствата на тези държави не са питали за одобрението на хората, преди да прехвърлят монетарния си суверенитет към ЕЦБ. Когато Швеция зададе този въпрос към народа си, народът каза „не“. Те разбраха, че безработицата в страната ще се повиши и след като монетарната политика се ръководи от централната банка, която се е фокусирала само върху инфлацията и без да гарантира финансова стабилност. От това ще пострада икономиката, защото икономическият модел, на чиято основа лежи еврозоната, се основава на силови инструменти във взаимоотношенията, а в крайна сметка потърпевши ще бъдат работещите хора.

    Така 16 години след като еврозоната институционализира тези взаимоотношения, сме свидетели на антитезата на демокрацията: много европейски лидери искат да видят края на лявото правителство на Ципрас.

    В крайна сметка е много неудобно в Гърция начело да стои правителство, което е опозиция на политики, които през годините направиха толкова много, за да утвърдят неравенствата дори в развитите държави, и да сложи юздечка на разюзданата власт на богатите. Изглежда тези лидери вярват, че могат да свалят гръцкото правителство, като го измамят да приеме предложение, което е срещу поетите ангажименти, с които е спечелило своя мандат.

    Трудно е да бъдат посъветвани гърците да гласуват на 5 юли. Нито една от алтернативите – одобрение или отказ на предложението на Тройката – не ще бъде лесна, и двете крият огромни рискове.

    Положителен вот означава депресия без край. Може би това ще доведе до изпразване на страната – тя ще е продала всичко, което може, а нейните млади, умни и знаещи хора ще са я напуснали. Това може и да доведе до опрощаване на дълговете. Ако Гърция премине в групата на държавите със средни доходи на населението, най-накрая може и да получи помощ от Световната банка. Всичко това може да се случи в следващото десетилетие или по-следващото.

    От друга страна, гласуване с „не“ поне отваря възможността за Гърция, която е със силни демократични традиции, да поеме съдбата си в свои ръце. Гърците може и да успеят да създадат бъдеще, най-вероятно не така богато както преди, но поне то ще носи повече надежди на самите гърци.

    Аз знам как бих гласувал.

    –––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Авторът е американски икономист, професор в Колумбийския университет. Носител е на Нобелова награда за 2001 г.

    Източник на текста на български: в. „Труд“

    .

  • България – 229-та в света по раждаемост и 6-та по смъртност

    БЪЛГАРИЯ УМИРА

    Проф. Петър Иванов*, Lentata.com

    България, както знаем, е в състояние на демографска катастрофа. Ние заемаме първо място в света измежду всички страни по намаляване и изчезване на населението. Намаляваме с 80 000 души годишно. Това прави скорост на намаляване средно по 220 души на ден или 9 души всеки час.

    Source: CIA World Factbook 2015
    Source: CIA World Factbook 2015

    (Според НСИ коефициентът на смъртност за България през 2014 г. е бил 15,6 промила. С този коефициент изпреварваме Гвинея-Бисау, Чад и Лесото и вече заемаме трето място в света по най-висока смъртност.)

    За сравнение, съседна Турция, според прогнозите на Световната банка, само за 2-3 десетилетия ще увеличи числеността на своите граждани с 34%. Докато там населението се увеличава с +11,2 промила всяка година, при нас намаляваме с -9 промила. Това прави разлика от около 20 промила или 2 процента. Комшиите ще стигнат скоро 100 милиона, а ние ще се съкратим до 4 милиона, от които етническите българи ще са екзотично малцинство за сметка на цигани и турци.

    Демографската катастрофа на българското население и специално при етническите българи, се дължи на отрицателния прираст (разликата между раждаемост и смъртност) и на отрицателното миграционно салдо (емигриращите навън за една година са с около 22 000 души повече от имигрантите, главно нелегални бежанци-мюсюлмани). Тази тенденция е устойчива и даже в бъдеще ще придобие още по-апокалиптични измерения.

    На югоизточната ни граница чакат за влизане (нахлуване) у нас над 2 милиона запътили се за Европа бежанци от Изтока и от Африка.

    От друга страна, младите и образовани българи, които искат да напуснат страната, с всяка година се увеличават, сега по социологически данни 8 от всеки 10 наши младежи и девойки имат намерение да емигрират и никога повече да не се върнат в България.

    Във в. „Преса” (бр.167 от 20 юни) вече беше публикувана статия за драматичното намаляване на раждаемостта, по раждаемост сме на 229 място в света от общо 232 държави. Още по-драматично обаче стоят нещата в сферата на смъртността. Там пък сме на едно от първите места в света по висока смъртност.

    Само за 5 години, 2009-2014 г., ние се изкачихме от 19-то място на 6-място в ранг-листата по смъртност на държавите по света (www.photius.com). Изпреварихме даже Афганистан и Сирия, където се водят войни. Ако имаме предвид последните данни (в сайта на НСИ коефициентът за смъртност за 2014 г. е обявен с числото 15,6 промила), ние вече сме бронзови медалисти по най-висока смъртност в света, и европейска България се намира в компанията на такива африкански държави като Южна Африка, Чад, Гвинея-Бисау, Сомалия, Лесото и др.

    Нарастване на коефициентите на смъртност и на детска смъртност (в промили) за последните две години
    Нарастване на коефициентите на смъртност и
    на детска смъртност (в промили) за последните две години

    Комбинацията от 229-място в света по раждаемост и 6-то (3-то) място по смъртност ни качва на шампионското стъпало по най-бързо намаляване и изчезване на населението. Ние сме на първо място в Европа и по детска смъртност.

    По официални статистически данни на НСИ за 2014 г. коефициентът на детската смъртност у нас е 7,6 промила, но според сайта на ЦРУ този коефициент е два пъти по-висок – 15,08 промила. Според Националния център по обществено здраве и анализи към МС, в България всеки ден се самоубиват средно по 2 души. През изминалите няколко години суицидните опити са около 2-3 000 годишно, а успешните опити за самоубийства са между 750 и 800. Значи, средно по 7-8 българи всеки ден правят опит да се самоубият, и средно 2 от тях успяват. Това представлява 0,12 промила от населението на страната. Такива са официалните данни, но те се базират само на регистрираните случаи в Регионалните здравни инспекции.

    Истината е далеч по-мрачна, тъй като системата на тези служби далеч не отчита всички самоубийства.

    По данни на Демографския институт числата всъщност са други: около 6 000 души у нас всяка година правят суициден опит, а успяват около 1 600 от тях, т.е. самоубийствата са почти два пъти повече от официално обявените. Всеки божи ден у нас средно по около 16 българи правят опит за самоубийство, и 4-5 от тях успяват. И по самоубийства сме първенци в Европа, заедно с Литва и Унгария. Най-печалното е, че по официални данни средно на година у нас се самоубиват и 50-60 деца (средно по един успешен детски суицид на всяка седмица от годината)… Причините за вълната от самоубийства са главно в нагнетеното обществено отчаяние (акатизия) и издевателската политическа система, обслужваща единствено властимащите и техните близки, за сметка на всички други български граждани.

    Влудяващата бедност и мизерия на огромни пластове от населението извън София (според Евростат 52% от децата и 60 % от възрастните хора у нас живеят в пълна мизерия), безработицата, циганизирането и ислямизирането на България, садистичната позиция на властите спрямо многобройните потърпевши от банковите изстъпления (при кредити), сривът в областта на психичното здраве на обществото (около 30% от българите, около 2 млн. души, имат някакви психични проблеми, по официални данни 11,5% имат тревожни психични разстройства, други 6,2% страдат от депресия и т.н.), са основните причини за пандемията от самоубийства.

    death3

    На първо място сме и по самозапалвания. Само за последните 8 месеца в България се самозапалиха 7 души, включително и пред президентството. В целия останал свят за този период има само един самозапалил се японец във влака Токио-Осака. Протестното самозапалване у нас не трогва никого от властта, докато навсякъде по света този екстремен акт на недоволство предизвиква политически бури: Чешката пролет започна със самозапалването на Ян Палах, Арабската пролет започна със самозапалването в Тунис през 2010 г. на продавача на плодове Мухамед Буазизи и т.н.

    В България десетки хора се самозапалиха в знак на протест срещу безумията и кражбите на властите по време на безкрайния мъчителен Преход и от отчаяние, но, както виждаме, без никакъв резултат, ако не смятаме оставката на един кмет във Варна след смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов.

    Смъртността у нас има тенденция да расте. Само за една година (2014 г. в сравнение с 2013 г.) коефициентът на смъртността се е увеличил с цели 4,9% (или с 49 промила), а при детската смъртност увеличението е с 4,1% (или 41 промила). Тези стойности на нарастване на смъртността в демографски план изглеждат апокалиптично, никъде по света няма даже приближаване до подобни статистически факти.

    Обърнатата демографска пирамида (възрастните хора са много повече от младите), безобразията в здравеопазването (ние сме най-болната нация в Европа), бедността, драматичното състояние на генофонда и др. в най-скоро време ще станат причина за достигането на немислими пикови стойности в областта на смъртността у нас.

    България умира.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Проф. Петър Иванов е директор на Демографския институт при БАНИ.

     

  • Видео от опожарения от неизвестни параклис „Свети Георги” над Сопот

    През нощта на 2 юли т.г. неизвестни злосторници оскверниха параклиса „Свети Георги” над Сопот. Всички икони са били свалени от стените на параклиса и са били запалени на пода. Видео за пораженията и щетите, както и мненията на местни хора за грозния акт – репортаж на местния канал Карлово ТВ, излъчен същия ден.

    Untitled3

    На място пристигнаха възмутени хората, които са събирали средства за възстановяването на храма преди няколко години, кметът Веселин Личев и архиерейският наместник отец Марко. Всички са скандализирани и възмутени. От полицията съобщиха за Карлово ТВ, че се води разследване. На въпрос възможно ли е гаврата да е акт на отмъщение от страна на мюсюлмани заради освиркванията на протеста за Куршум джамия в Карлово, разследващите коментираха, че до момента няма следа от престъпление, извършено на етническа основа.

    Снимка: Скрийншот от видео на Карлово ТВ
    Снимка: Скрийншот от видео на Карлово ТВ

    Параклисът е любимо място на местните хора. Там те празнуват Гергьовден. Храмът е изграден през XIII век, от тогава няколко пъти е опожаряван, а след това възстановяван чрез дарения.

    Снимка: Скрийншот от видео на Карлово ТВ
    Снимка: Скрийншот от видео на Карлово ТВ

    Междувременно от Районна прокуратура съобщиха, че във връзка с извършения палеж, е започнало досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом. Към момента то се води срещу неизвестен извършител, като на органите на полицията е разпоредено предприемане на незабавни действия по издирването му. Извършен е оглед на местопроизшествието, назначени са оценъчна и пожаро-техническа експертизи.

    Разследващите призовават граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

    Източник: Карлово.тв

  • „Аларма“ по БНР: Бесарабски българи се спасяват в прародината от ужаса на войната в Украйна

    Untitled11

    В предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ на БНР, излъчено на 3 юли т.г., водещата води разговор с бесарабски българи, които са се спасили от войната в Украйна като са дошли да живеят в град Гурково, Старозагорска област.

    Гости на това предаване са Светлана Филипова, председател на сдружение „Бесарабски българи 98“ и Мариана Христова – администратор на фейсбук групата „Да си приберем българите от Украйна и бесарабските българи“. Както и Александър Телалим и Наталия Попова – бесарабски българи, които живеят в София от години.

    Александър е бесарабски българин от Украйна, художник, а Наталия е от град Твърдица, Молдова и е в България като студентка, тя ще ни пее на живо в студиото български народни песни.

    Предаването се излъчват и интервюта с бесарабски българи, които отскоро живеят в Гурково, благодарения на жилищата, предоставени им от бизнесмена Кольо Атанасов.

    Запис на предаването на „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ от 3 юни т.г. може да се чуе в сайта на БНР тук.

    .

  • Безплатен билет и 320 евро месечно за унгарците, за да се върнат в родината

    “Ела си у дома, млади човече” е кампанията на Унгария за връщане на младите емигранти

    .

    MapHungaryУнгарското правителство предлага схема, която насърчава младите имигранти да се върнат в страната, като им предoставя 100 000 форинта (226 паунда) на месец в продължение на една година, ако се приберат вкъщи.

    Схемата „Ела си у дома, млади човече” също предлага безплатни самолетни билети до Унгария за младите хора, живеещи в чужбина.

    Държавният секретар по заетостта Шандор Цомба е заявил, че от април, откогато схемата е в действие, от нея са се възползвали около 800 младежи. Нищо, че 226 паунда на звучат достатъчно, за да насърчат младите хора да се завърнат, те стигат за много повече, отколкото в Обединеното кралство. Според базата данни на уебсайта Numbeo, средният наем за апартамент с една спалня в центъра на Будапеща е около 190 паунда на месец.

    Тази седмица около 100 млади унгарци са присъствали на отворения ден в Лондон, за да разберат повече за новата схема.

    Източник:  News365.eu

    .

  • БНР в преговори да лансира българска радиостанция в Чикаго
    Доц. Георти Лозанов, Екатерина Генова и Вяра Анкова на вчерашното съвместно заседание на двете парламентарни комисии.
    Доц. Георти Лозанов, Екатерина Генова и Вяра Анкова на вчерашното съвместно заседание на двете парламентарни комисии

    БНР е в много напреднал стадий на преговори да лансира българска радиостанция в Чикаго. Това стана ясно на съвместно заседание на парламентарните комисии по културата и медиите и по политиките за българите в чужбина, в която участваха шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов и генералните директори на БНТ и на БТА Вяра Анкова и Максим Минчев, а също – шефката на БНТ – Свят Екатерина Генова.

    „Много е важно медийното реинтегриране на тази втора България – българите в чужбина. В този смисъл за втори път ни предстои Съединение“, заяви доц. Лозанов. И препоръча БНТ и БНР да разчитат на медиите, които поддържат сънародниците ни зад граница. Държавата да направи програма за тях, по която те да могат да кандидатстват и да получават защита, включително финансова – това предложение лансира на заседанието шефът на СЕМ. /“24 часа“/

    ––––––––––––––––––-

    Достъпът до медии на българските общности в чужбина и възможности за отразяване на проблемите им бяха обсъдени на общото заседание на двете парламентарните комисии. Сред предложенията беше увеличаването на кореспондентската мрежа на обществените медии в редица страни, за което обаче ще са нужни допълнителни средства.

    Според председателя на СЕМ Георги Лозанов може да се използва ресурсът на функциониращите български медии в чужбина, а държавата да ги подпомага, защото освен информативна, те имат и интегративна функция. По думите му може да се направи нова програма и според това, което медиите правят, да получават подкрепа от държавата, включително финансова. Подобна схема работи и за българските училища в чужбина.

    Генералният директор на БТА Максим Минчев отбеляза, че развитието на технологиите позволява сънародниците извън граница лесно и бързо да се информират за случващото се в страната. По-важният въпрос, по думите му, е как българските медии в чужбина да бъдат подпомогнати, тъй като имат голямо влияние върху общностите. /БТА/

    .

  • Емигрирайте в Утрехт, ако искате да получавате по €1100 на месец без да работите

    Холандският град Утрехт започва програма за въвеждане на месечна заплата на всички свои граждани – независимо то това дали работят или не – съобщава в. „De Telegraaf“.

    .
    utre001Експериментът, в който общината ще си партнира с Утрехтския университет, стартира от 1 януари 2016 г. и първоначално ще включва 300 доброволци, които ще получават по €1100  всеки месец в продължение на три години – дори без да стават от леглото или през цялото време да стоят пред телевизора в хола. Целта е да се провери как действа системата за социално благоденствие, известна като „Безусловен базов доход“  (Unconditional Basic Income)

    Както обяснява организацията Basic Income Earth Network, системата за „безусловен базов доход“ представлява „форма на гарантиран минимален доход, който се различава значително от този, който в момента съществува в много европейски държави“. Разликите са най-малко три:

    ♦ изплаща се на хората индивидуално, а не на домакинство;
    ♦ изплаща се независимо какво други доходи има индивидът;
    ♦ изплаща се без да се изисква от индивида упражняване на труд или от желанието му да се приеме работа, ако му бъде предложена.

    Първоначално експериментът стартира с 300 души, след това постепенно ще обхваща все повече доброволци, докато накрая покрие целия град с население от 330 772 души, които на първо число от месеца ще получават по €1100 евро. Ако експериментът се развива успешно, още осем холандски града са изявили желание да се присъединят към инициативата – сред които са Хага, Нимеген, Вагенинген, Тилбург, Грьонинген.

    Холандия е известна като държавата с най-добри условия за труд в Европа. Там най-много хора в рамките ан ЕС работят на непълен работен ден – 46.1 процента от трудоспособното население.

    Следващия месец град Утрех ще бъде домакин на старта на Tour de France 2015 – т.н. the Grand Départ.

    Още за Безусловния базов доход и има ли почва у нас може да прочетете ТУК.

    Източник: temadaily.bg

  • Добро утро, Джулая! (Видео)

    Слънцето огря морето край Камен бряг в 5.29 часа, посрещнато от легендата Джон Лоутън

    .
    july1

    На Камен бряг, както го прави от много години насам, слънцето беше посрещнато от вокала на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън. Още в полунощ рок групите „Bloodrush“, “ Pearls&stones“, „Pleasure“, „Sound wave“, а призори и „Б.Т.Р.“ огласяха местността „Огънчето“. Първите лъчи на огненото кълбо огряха брега точно в 5.29 часа.

    Джулай на английски език означава юли и от там Юлска Сутрин. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

    https://youtu.be/9jVBZkO_hQI

  • Уикилийкс: NSA шпионира икономически Франция от 2002 г.

    150px-National_Security_Agency.svgШпионският скандал между Франция и САЩ може да се разрасне, след като „Уикилийкс“ пусна документи, показващи, че Вашингтон е водил мащабен икономически шпионаж. Според „Уикилийкс“ материалите, публикувани съвместно с в. „Либерасион“ и информационния уебсайт „Медиапар“, показват, че американската Агенция за национална сигурност/АНС (National Security Agency /NSA) е следяла комуникациите на висши френски официални лица и е събирала информация за договори за износ на Франция в продължение на десетилетие.

    335544967d82c0f0090965216cfa1d4c

    Сред шпионираните служители са били бившите финансови министри Франсоа Бароен и Пиер Московиси, става ясно от материали за извършваното от АНС следене между 2004 и 2012 г.

    Други документи показват, че между 2002 и 2012 г. АНС е събирала информация за предложени френски договори за износ на стойност над 200 милиона долара, в области като телекомуникациите, енергетиката, транспорта и здравеопазването.

    Миналата седмица „Уикилийкс“ съобщи, че АНС е шпионирала последните трима президенти на Франция, което накара Париж да протестира пред Вашингтон, че подобно поведение между съюзници е неприемливо, припомня БТА. /Mediapool/

    .

  • Дарина Павлова се оказа също агент на ДС
    Дарина и Илия Павлови в годините на възхода на Мултигруп.
    Дарина и Илия Павлови в годините на възхода на Мултигруп.

    Дарина Павлова, съпруга на застреляния през 2003 г. президент на „Мултигруп” Илия Павлов, както и баща му Павел Найденов, са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, става ясно от публикувано Решение на Комисията по досиетата.

    Те попадат в списъка от еднолични търговци, членове на различни органи за управление на компании от бранша, получили лиценз да организират хазартни игри.

    Дарина Павлова е разкрита като съдържател на явочна квартира на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия от април 1989 година. Тя е разкрита в качеството й на член на Надзорния съвет на Гранд хотел „Варна” , който навремето бе купен от „Мултигруп”.

    Павлова е вербувана за сътрудничество към отдел 01 „Художествено-творческа интелигенция” на идеологическото управление. По това време тя е прави своите първи стъпки като актриса. Материалите за нея са унищожени на 30 януари 1990 г., ден след разпореждането на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев за тайно прочистване на досиетата на Държавна сигурност.

    Павел Найденов, бащата на Илия Павлов, е разкрит също като съдържател на явочна квартира на Шесто управление на ДС от 1980 г. Свален е от отчет през 1987 г., а досието му е унищожено през 1990.

    Той също е разкрит в качеството си на член на Съвет на директорите на Гранд хотел „Варна”. В списъка с агенти е и още един човек от „Мултигруп” – Недялка Сандалска-Генкова. В един период тя беше вицепрезидент на „Мултигруп”, а освен това е известна в туристическия бранш, бивш председател на Комитета по туризма и настояща бизнесдама, вицепрезидент е на „Би Ти Дивелопмънт Сървисиз“, която притежава хотели в различни курортни селища в страната и по Черноморието. /БЛИЦ/

    .

  • Ебаси ужаса

    Мартин Карбовски, Svobodnoslovo.eu

    .

    Всичко започна преди седмица, две, три, когато нещо стана с швейцарския франк.  Дигна се с 30 стотинки!
    Понеже ние живеем на село и такива неща не ни застигат, никой журналист нищо не написа по темата.
    В България това за франка се разбра три дена по-късно, хората си казаха: еха, ако сме знаели, и така свърши всичко.

    После нещо стана в Гърция. Някакви леви дойдоха на власт и почнаха да дразнят Евросъюза, който за нас е нещо като Москва преди 30 години. Гърция за ЕС се превръща в новата Югославия през 50-те, когато Тито е кошмарът на Сталин. Днес Меркел е Сталин, а Ципрас е новият Тито.

    Понеже живеем близо до Гърция, но сме на село, никой не разбира какво става в Гърция, а и не е възпитателно да знаем. Ние по евродирективите вече и кокошарниците си правим, възпитаваме и децата си с евро-транс-джендър програми, та ни е страх да питаме много какво правят гърците. По наше балканско мнение, гърците не знаят какво правят, ама така си мислим – щото и ние не знаем какво правим. Има лек кеф у българите, че гърците не се подчиняват на ЕС, но това е страхливият тих кеф на роба към Спартак. То и самият Спартак още не знае дали иска да дига прочуто робско въстание.

    После нещата в Украйна се закучиха. Путин удари по масата и каза: дотука сте с това НАТО. Преди време някой написа, че „Русия се свива като шагренова кожа“. Ние не знаем какво е шагренова кожа, сигурно е нещо, което се свива от водата. Тая година последната беше много дъждовна.
    Но българите пак не разбират какво става. А става това, че американците идеално не знаят какво искат – те не могат да дадат на ЕС енергия. Но и не искат енергията да е руска. Ама то друга няма.

    Българите изпаднаха в любимото си състояние, наречено КТРМ – „конспирация и три ракии минимум“. Тихо си говорят, че САЩ искат война, за да си оправят долара. Само че война не може да се води само тука. Тука всички войни на наш гръб идват през няколко десетилетия. Малко разнообразие трябва за войните. Сякаш някой ги сади като зелки войните – големите в Европа, все на границата на Русия, малките в Близкия изток, пръснати като плевели.
    Нещо като обсада на нефтените крепости.

    Един учител ми каза – ако Тексас искаше да се отдели от САЩ, щях да съм на страната на САЩ. Просто е. Българите са на страната на Русия, въпреки че има много българи, които някак мразят Русия.

    После Оланд каза на френски думата „война“. Лошо.
    Лошо, ама понеже живеем на село, за нас колко по-лошо може да стане.
    Война ще има, каза и Евгени Дайнов, той и той мрази Русия, но и той трябва да признае, че другарството ни със САЩ не успя да направи селото ни по-голямо и по-весело. Само гробищата стават по-големи. Американците обичат да казват, че гарантират българските свобода и просперитет. Ама какво гарантират, те табелата на селото не могат да гарантират.

    Ще има война малка, мъчителна и югославска, този път на североизток от нас. Конвенционална, скромна, така казват. Само че аз не си спомням руснаците да са участвали в много на брой и все малки войни. Те като се засилят, водят само големи войни, а нас леко ни прегазват и после ни прегръщат.

    Руснаците се подготвят психически, вече и стихове има за войната. Те са корави, за тях всеки ден е война, така ядат, така пият. И са прави, че Майданът не беше много хубав европроект.

    Сега пък Варуфакис, гръцки министър на финансите, който прилича на част от семейство Адамс, директно казва на гърците, че могат да излязат от валутния съюз. Ебаси съюза. Как така, който си иска влиза, който си иска – излиза. Ние такива съюзи не ги разбираме.
    Понеже сме на село, ние виждаме нещата много просто – едни много богати хора и банки трябва да загубят пари, иначе губим всичко. Обаче богатите хора винаги са склонни ние да загубим всичко. Те печелят и при война.

    Което е ебаси ужаса. Войната пак ходи наоколо, един път не иска да ходи далеч от нашето село. Ние винаги сме близо до войната, така ядем, така пием. Страхливо ядем и страхливо пием, чакаме тропот на ботуши.
    В цялата тази работа в нашето село нищо не става, освен  едно-две наводнения. Приличаме на овце без календар, не знаем дали идва Великден или идва Коледа. Кого колеха на Коледа, кого на Великден – това всяка година (пардон, война) все забравяме.

    Ние се борим днес за правата на кучетата, за саниране на ужасните панелки, спорим за паметника пред НДК и други важни европроекти, които днес приличат на варосване на горяща къща. Къщата от една страна гори, от другата българите я варосват, щото е откъм улицата.

    Това си е ебаси ужаса, ние като не разбираме нещо (но се плашим от него), винаги казваме „ебаси“ и някаква сложна дума – примерно дума, взета от  име на американска военна операция.

    Но най-ужасното е не, че живеем на село и сме селски роби. Най-ужасното е, че нямаме собствена радиоточка. Нямаме собствен селски пропаганден отдел. Преди години имаше съветска радиоточка, отвратително. Сега имаме американска радиоточка, европейска радиоточка, много силна турска черна станция и един руски ръждясал мегафон, който едвам стърже, ама ни е по-близо до сърцето от другите технологии на радиоточките.

    А наша станция нямаме. Дори и черна станция нямаме.
    Тихо си правим европроектите и се правим, че не забелязваме, че най-често от тия проекти полза има само Турция. Не Гърция, Турция.
    Много големи селяни, в много малко село – затова е така, ебаси ужаса

    Ебаси ужаса

  • Български филм триумфира на Московския филмов фестивал
    Снимка: Novinite.bg
    Снимка: Novinite.bg

    Българска продукция получи голямата награда „Златен Георги“ на Московския филмов фестивал, съобщи ТАСС. Призът бе връчен на Ивайло Христов за филма „Каръци“ от председателя на журито, френския режисьор Жан-Жан Ано. Българският филм „Каръци“ е най-силната творба, заявил на награждаването Ано.

    „Каръци“ („Losers“) разказва за група неразделни приятели – ученици от средното училище, които живеят в малък провинциален град. Те са убедени, че до един са неудачници, но се надяват все пак да променят живота си.

    В една от основните роли се превъплъщава Елена Телбис. Участват още Деян Донков, Ованес Торосян, Пламен Димов, Георги Гоцин, Ненчо Илчев. Оператор на „Каръци“ е Емил Христов. Лентата е снимана в Кюстендил.

    Най-радостното за Христов – по думите му пред БНТ, е че филмът му е получил признанието на критиката, на журито, но и на зрителите.

    Нашата лента е сред десетте, попаднали в конкурсната програма от 1500 кандидати.

    Източник:  sbj-bg.eu

    .

  • Гнилите ябълки и пресъхналите корени

    Изборният туризъм показа повсеместния разпад на държавата

    .

    Евгени Петров, vevesti.bg

    Удостоверение

    Вгледайте се в проблема с местния изборен туризъм извън очевидния факт, че е свързан с купуването на гласове и изкривяването на вота, и ще видите, че той показва тотален разпад на държавата и практически отсъстващи институции.

    Какво имате по веригата на скандала?

    1/ Хора, готови да продадат гласа си, и готови да пътуват от едно място на друго, за да гласуват по указание и срещу заплащане.

    2/ Кметове, готови да извършат незаконни и от юридическа и от морална гледна точка регистрации, очевидно срещу заплащане или друг интерес.

    3/ Местните жители, готови по презумпция безропотно да приемат някой друг отвън да определят кой да ги управлява.

    4/ Администрация, която да разреши всичко това или да си затвори очите за очевадни нарушения на закона.

    5/ Органи на реда (МВР, прокуратура) които до момента не са установили поръчителите на гази гигантска подмяна.

    Самият факт, че над 80 000 души* са могли да се „преселят” по малки села и общини и почти да удвоят броя на жителите им, показва пълното отсъствие на закона в лицето на техните десетки кметове. Страшното е, че самите те нямат усещане за някакво нарушение, граничещо с престъпление. Прагът на компромиса в представителите на държавата в малките населени места се е сринал почти на нула. А самите те са в плен на родово-властови и партийни зависимости.

    Закон има и в закона (ЗГР) си има една прекрасна глава четвърта, в която ясно е описано как става адресната регистрация – извършва се от кмета на населеното място при предоставяне на съответни документи и писмено съгласие на собственика. И ако не отговаря на тези условия се намесва специално предвидена в закона комисия.

    В други държави едно чуждо лице да се появи в селцето или малкия град всички ще го питат кой е , какво търси и защо е дошъл.

    Тук се разбра, че регистрации се извършват дори без знанието на кметовете, по непонятен таен начин. Оказва се, че и собственици не знаят изобщо, че един взвод хора живеят в съседната стая или в селската им къща.

    Втората част от този унизителен театър са самите хора, „туристите”. Тяхното съзнание, че са гласоподаватели, чието право да гласуват поражда и отговорности, също е сведено до нула. Някой ги регистрира и толкоз. Не виждат нищо нередно да отидат да гласуват на друго място за когото им посочат, а местните да правят каквото си искат.

    Третата част от схемата са местните хора и тяхното безразличие към смисъла на самите избори. Очевидно те безропотно приемат, че в деня за гласуване редом до тях в изборната секция ще застанат и десетки други, съвършено чужди хора, които абсолютно незаконно и в юридическия и в моралния смисъл ще им определят кой да им е кмет въпреки волята им.

    Организаторите на подменения вот обаче не се страхуват, очевидно са преценили примирението на местните хора и разчитат, че са вдигнали ръце: „Който и да дойде нищо няма да се промени”.

    Кай купува? Политическите партии, не дружеството за плетене на една кука. И както винаги, всички отричат. И както винаги – не са мръднали в морала си и на йота от старите си порочни навици. И отново ще останат безнаказани, защото са в колаборация с партийните елити.

    Това е четвъртият елемент от пъзела на резила. Пълната (съзнателна или не) безпомощност на органите на реда. Втори месец се говори за тази гигантска далавера, знаят се преселенията село по село, в ГРАО ги има име по име, цели семейства, обвързани са хиляди хора и въпреки това досега не е установен нито един от поръчителите, от инициаторите, вдъхновителите или изпълнителите на тази предизборна провокация.

    Да не говорим, че мнозина публично твърдят, че не знаят нито че са регистрирани, нито къде. А това вече е документна измама. Кой да сезира полиция и прокуратура и не могат ли да се самосезират след толкова журналистически публикации по темата и толкова дебати в парламента?

    Сега се опитайте да си представите мащабите на операцията от следния ъгъл – на практика това означава цял един областен град от средна големина (80 000!) да се пресели на друго място в един ден, за да гласува. Това е размера на покупката.

    Страшното е, че това не е дъното на дупката.

    Страшното е, че тези 80 000 са (само) толкова не защото останалите в други региони са проявили високо гражданско съзнание, а защото просто не са били потърсени! Става дума само за 3-4 области. Можеха да бъдат и 800 000. И сигурно ще станат, при същинското предизборно пазаруване.

    Че кметовете-нарушители са десетки, но можеха да бъдат стотици, ако им бяха предложили.

    Че новина ще бъде, ако се намери кмет, който да не е в далаверата, а би трябвало да е обратното.

    Че местните „квартални” нямаше да забележат нищо, ако ще и половината войска на НАТО да се беше записала на квартира в някое село.

    Дъното на дупката е в извода, че ако обичайно в центъра на нашето внимание стоят гнилите ябълки по върховете на политиката и съдебната власт, бавно осъзнаваме безпощадната истина, че в по-малките и бедни региони обществото е поразено в самите си корени, в основните управленски нива по места, самото то е станало безразлично, апатично, обезверено, с принизена до петите взискателност и съпротивителни сили, отказало се да бъде коректив, в името на конформизма и оцеляването.

    Това общество е чест от нас, но различно от протестиращите и контрапротестиращи по жълтите павета и е крайно време да осъзнаем, че това са два или дори три различни свята.

    Когато непрекъснато твърдим, че 2.5 милиона са напуснали България, и това в голямата си част е инициативната и търсеща част от младите хора, не си даваме сметка как корените бавно, но безвъзвратно изсъхват. А по върховете остават гнилите ябълки.

    * Данните са от Института за развитие на публичната среда.

    .