2024-07-17

Всички авторски страници

Spread the love

Авторски

  • Фрийдъм Хаус: Най-ниско ниво на свободата на словото от 10 години насам

    svoboda-na-slovoto

    Свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам. Такова е заключението на публикувания в сряда годишен доклад на „Фрийдъм Хаус“ за миналата година. Само 14 % от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт. Европа продължава да отбелязва високи нива, въпреки че в някои региони има голям спад.

    Причината за картината в световен мащаб са основно два фактора: приемането на закони, които рестриктират свободата на словото, най-често обосновани с нуждите за националната сигурност, и ограничаване достъпа на журналисти до зони на конфликт, съобщава „Фрийдъм Хаус“.

    В редица държави, исторически известни със своите демократични практики, се забелязва влошаване условията за журналистите в изминалите 5 години. Гърция е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010 година досега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия, а нашата страна e на 75-то място.

    Елън Ахекян, която е работила по доклада, заяви по БНР: Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на „Нова българска медийна група“, най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, които се знае, че подкрепя партията, която е на власт. Всъщност в България през 2014-а година видяхме подобрение, заради това, че са били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с миналата година. Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на „Фрийдъм Хаус“. Според данните, властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

    На дъното на класацията са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път окупираната от Русия територия в Крим. Показателят в САЩ е паднал с един пункт, заради задържания и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури. На върха в класацията за медийна свобода са Норвегия и Швеция. /Фрог нюз/

    .

  • Германия се размина на косъм с голям терористичен акт

    Днес на Германия ѝ се размина. А утре?

    .

    По всичко изглежда, че в петък Германия се размина на косъм с голям терористичен атентат. И въпреки това политиците продължават да говорят за „абстрактна опасност“. Не, заплахата е съвсем конкретна – твърди Катарина Искандар във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, в материал, цитиран от Дойче Веле.

    Покушението, за което се предполага, че е било организирано от един 35-годишен мъж и 34-годишната му съпруга – и двамата от турски произход, по всяка вероятност е щяло да има мащабите на атентата срещу Бостънския маратон. Традиционното състезание по колоездене край Франкфурт е тъкмо онова, което експертите наричат „мека цел“ – място, на което лесно може да се извърши атентат с много жертви. Следователите отдавна са наясно с възможностите, които големите спортни състезания разкриват пред терористите. Никога обаче опасността от атентати в Германия не е била толкова непосредствена, толкова конкретна и актуална, колкото днес.

    Омаловажаване на опасността

    И тъкмо в това е проблемът: независимо, че разследванията разкриват все повече подробности за замисъла на двамата предполагаеми терористи, политиците продължават да си говорят за „абстрактна опасност“. А на фона на актуалния случай това понятие е напълно неподходящо.

    Впрочем, то си беше неподходящо и преди: фактът, че преди осем години службите за сигурност съумяха да осуетят атентатите, планирани от т.нар. „Група от Зауерланд“, не означава, че опасността е станала по-малко актуална. След това имаше няколко опита за атентати, а през февруари тази година властите в Брауншвайг се видяха принудени да отменят традиционното карнавално шествие, тъй като са разполагали с конкретни данни за планирано ислямистко нападение.

    Затова не е оправдано терористичната заплаха за Германия да се нарича „абстрактна“. Употребата на тази дума може и да успокоява част от гражданите, но повечето от тях отдавна вече не вярват на подобни опити за омаловажаване на опасността. И са напълно прави! Защото вече е очевидно, че в борбата срещу тероризма все по-значима роля играе бдителността на отделния човек. В конкретния случай бдителност е проявила една продавачка в магазин, от който единият заподозрян редовно купувал материали, необходими за направата на бомба. Следващия път може да се наложи бдителност да проявим самите ние.

    Сградата, в която се намира жилището на двамата заподозрени

    Заплахата „тих джихад“

    От години насам държавните органи за сигурност ни казват, че не смогват да разследват всички подозрителни лица от средите на салафитите. Затруднява ги дори следенето на онези, за които се смята, че планират да заминат на джихад в Сирия. Сегашният случай показва обаче, че съществува и едно „забравено поколение“ джихадисти – това са онези млади хора около трийсетте, които не се гласят да заминат в чужбина, а си стоят тихо у дома. И на пръв поглед нямат нищо общо с джихадистите-туристи. Но това не ги прави по-малко опасни. Тези потенциални терористи трябва да бъдат следени поне толкова зорко, колкото и джихадистите, които се отправят към Сирия или Ирак.

    Катарина Искандар, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

    Източник на публикацията на български: dw.de

     

     

  • Пенсионираният неврохирург Бен Карсън влиза в кандидатпрезидентската битка

    Untitled00

    Пенсионираният чернокож неврохирург Бен Карсън обяви, че влиза в битката за президентския пост в САЩ, предаде Ройтерс. В интервю за подразделението на телевизия Си Би Ес във Флорида той каза, че ще се опита да спечели номинацията на Републиканската партия.

    Бен Карсън е на 63 години и е популярен сред консервативното течение „Чаено парти“. Очаква се той да обяви официално кандидатурата си по-късно днес в Детройт.

    Той ще е първият афроамериканец, който ще се бори за номинацията на републиканците.
    Известен е и като първия лекар, успешно разделил сиамски близнаци със свързани глави.

    Сенаторът Марко Рубио от Флорида, Тед Круз от Тексас и Ранд Пол от Кентъки вече се включиха в надпреварата за републиканската номинация.

    Бившата изпълнителна директорка на „Хюлит Пакард“ Карли Фиорина се очаква да представи кандидатурата си днес. Утре бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби ще обяви плановете си. Други потенциални републикански кандидати са бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, губернаторът на Уискънсин Скот Уокър и губернаторът на Ню Йорк Крис Кристи. /“Сега“/

    .

  • Турция даде поредния курбан на цензурата

    Интервю на Нихал Йозерган с Ертурул Мавиоглу*,

    в. „Труд“

    Снимка: Туитър
    Ертурул Мавиоглу. Снимка: Туитър

    38 години след първото голямо протестно шествие срещу цензурата турските кинаджии и любителите на киното отново излязоха на улицата с искането за свободно кино. Една от причините е изваждането на документалния филм „Бакур” (Север – на кюрдски език), разказващ за живота на бойците от ПКК, базирани в планините на Югоизточна Турция и Северен Ирак от програмата на 34-тото издание на Истанбулския филмов фестивал. Лентата не бе допусната в програмата поради огромния натиск от страна на министерство на културата, под предлог, че не е лицензиран. В знак на солидарност към колегите си от конкурса се оттеглиха много филмови дейци и кинокритици, включително и автори на чуждестранни филми. След което членовете на журито също обявиха, че се оттеглят, от което пострада не само духът на най-престижния турски кинофестивал, но и за жалост опетни и имиджа на организаторите от IKSV (Истанбулската фондация за култура и изкуство), които бяха обвинени, че са се огънали под натиска на правителството .

    Турската публика все пак успя да види голяма част от филмите, но награди и заключителна церемония нямаше. Българският филм „Урок” също излезе от състезателната част, но се радваше на голям зрителски интерес. Билетите за всички прожекции бяха предварително изкупени, а публиката аплодираше лентата на българския екип.

    Кадър от  филма "Бакур". Снимка: Скрийншот от трейлър на филма
    Кадър от „Бакур“. Снимка: Скрийншот от трейлър на филма

    Ертурул Мавиоглу: Някой помни ли тези, които свеждат глава пред цензорите?

    .

    – Как обяснявате голямата подкрепа, която получихте от киносредите след скандала на фестивала?

    – Цензурата, която от дълги години съществува в Турция, през последните няколко години нанесе удар и върху медийния сектор, но за разлика от тях, когато един филм бъде забранен, веднага става ясно кой е цензорът. Културното министерство до голяма степен е взело в плен нашего брата поради чисто финансови причини. Което връзва до голяма степен ръцете на творците, които няма как да бъдат хем свободни, хем да получат лиценз за филм, който не е одобрен от министерството. Ние нямаме никакъв дял за растящата като лавина бурна професионална и обществена реакция след спирането на нашия филм. Колегите проявиха много бърз рефлекс на солидарност и от 33 в програмата 22 филма взеха решение да се оттеглят, което може само да ни радва.

    – Какво беше стряскащото във вашия документален филм?

    – Нито аз като журналист, нито Чаян Демирел (документалист, съавтор на филма) никога не сме се питали какво ли ще се случи, ако направим това, защото това е автоцензура и тя е по-опасна от официалните спирачки пред твоята творба. Ако тръгнеш да работиш с опасенията дали ще бъда съден, дали ще бъда цензуриран, дали ще попадна в затвора, тогава никой в тази страна няма да създаде нищо добро – нито в журналистиката, нито в киното, нито в културата и изкуството изобщо.

    – Живеем в една Турция, в която властимащите поставят „нови критерии” пред изкуството. Мерят полите на балерините, плътността на балетното облекло, назначават наблюдатели в театрите…

    – Честно да ви кажа, не смятам, че положението, в което се намираме, има нещо общо с ислямизацията или религиозността. Управляващите по-скоро напомнят на превратаджиите, срещу които се бореха така усърдно. Смятат, че ще затвърдят властта си, мачкайки другите, и че ще останат завинаги на власт. Но такъв филм няма… Тази страна мина през какво ли не. От Кенан Еврен до Тургут Йозал, Сюлейман Демирел, Тансу Чилер, Месут Йълмаз… Дори по тяхно време не беше толкова зле.

    – Как посрещат бойците от ПКК държавната политиката за диалог между правителството и кюрдското политическо движение?

    – Съвпадна с обявяването на „кюрдското отваряне”. След посланието на осъдения на доживотен затвор Абдулах Йоджалан, което бе изчетено в Диарбекир по време на празника Невруз преди две години. В него той еднозначно заяви, че е дошло време да се оттеглят от Турция. Настоящият им лидер Мурат Карайълан след това организира брифинг за журналистите в Кандил (Северен Ирак, Кюрдистан), сред които бях и аз. Така започна снимачният процес, в който проследихме първите въоръжени групи, които напускаха пределите на Турция, после продължихме снимките през лятото на 2013 г.

    Видите ли, когато колеги от Би Би Си, АФП, Ройтерс и други световни медии го правят, това не разбунва духовете. Аз исках да задам своите въпроси. Това е всеобщ проблем на журналистите. Всеки желае първи да разследва проблем, който не е бил нищен досега. Нашият екип вървя, яде и спа заедно с тези бойци дни наред в кюрдските високопланински райони при много трудни условия. Няма мобилни телефони и всеки момент може да се случи всичко, рискуваш наравно с тях живота си, а те водят нелегален начин на живот. Да ви призная, ако не бях получил оригинални отговори, щях да се откажа изобщо да правя този документален филм. Сега подготвям и книга.

    – По време на войната с ИДИЛ кюрдите излязоха на преден план не само на фронтовата линия в Кобане, а и в очите на световното обществено мнение. Особено жените, които се бият и умират рамо до рамо с тези бойци. Вашите впечатления?

    – Когато кажем кюрди, първото нещо, за което се сещаме, е феодалното устройство и морал, който е важен толкова, колкото и стойността на живота им. По принцип жената винаги е на втори план в такъв тип обществено устройство. Но кюрдското движение поведе вътрешна инициатива за еманципацията на жените. И аз се чудех дали това е само пропагандна опаковка, или нещо реално. Беше ми интересно да науча каква е тяхната позиция във военната система и как са структурирани. Това, което видях, е, че кюрдските жени не се бият само с радикалните ислямисти или само срещу режима на Башар ал Асад, молите в Иран или този в Турция, а в същото време срещу мъжката хегемония и потисничество на жената. Тоест в този смисъл те са феминистки. Мъжете не само се допитват до тях, когато вземат решения, а искат и специално разрешение, за да влязат в техния лагер. Ако не го видите отблизо, няма как да го разберете.

    И както е казал поетът: „Та кой си ти? Част от силата, която зло желае, но все добро твори.” Хубавото на лошото от нелепата развръзка на тазгодишния истанбулски филмов фестивал най-добре синтезира друг известен турски журналист Тугрул Ерйълмаз. Пред вестника на арменската диаспора „Агос” той казва: „Историята на изкуството в същото време е история на цензурата и на борбата на хората на изкуството срещу нея. Натискат, пресират и хоп… изскача един Йълмаз Гюней, после Метин Ерксан, Зеки Демиркубуз, Шериф Гьорен, Зеки Йоктен и един Нури Билге Джейлан – все хора, които са били в спор и най-малко са се споразумели със системата. Кажете ми, някой помни ли изобщо тези, които са свели глави пред цензорите?”

    –––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Ертурул Мавиоглу e турски журналист, който е бил арестуван и осъден на 8 години затвор заради левите си убеждения, когато е на 19 години, по време на военния преврат в Турция през 1980 г. След като излиза на свобода, завършва журналистика. Работи от 30 години в различни турски медии – всекидневници и тв канали. Два пъти носител на наградата за разследваща журналистика, присъдена му от Дружеството на съвременните журналисти. Автор на 4 книги и забранения филм „Бакур”.

    .

  • Форум нюз: Връщат в окопите бесарабски българи, спасили се в България

    Протегнатата за помощ ръка на хора от различни части на страната към бесарабски българи остава празна – пише Форум нюз.

    .

    Балчишкото село Гурково приюти бесарабския българин Виталий Дорзда, но българската държава му отказва виза за временно пребиваване. Снимка: Скрийншот от видео на bTV
    Балчишкото село Гурково приюти бесарабския българин Виталий Дорзда, но българската държава му отказва виза за временно пребиваване. Снимка: Скрийншот от видео на bTV

    31-годишният Виталий Дрозда, който намери спасение у нас от ужаса на войната в Украйна и от мобилизацията там, е един от първите, принудени да се върнат обратно в размирната бивша съветска република. Надеждите на бесарабския българин бяха, че ще се устрои в страната ни, взимайки при себе си и семейството си. През месец февруари ръка му протегнаха жители на село Гурково, община Балчик, осигурявайки му подслон и прехрана. Институциите в София обаче не са му съдействали за издаване на виза за временно пребиваване и това е наложило да напусне България.

    Направихме всичко възможно да му помогнем, да спаси себе си и семейството си, в селото дори събрахме три хиляди и няколкостотин лева, Дрозда пътува до столицата за документи, но така и не му издадоха такива, разказа с огорчение пред ФОРУМНЮЗ кметът на Гурково Тодор Георгиев. Хранехме го, обличахме го, намерихме му и работа, но се оказа, че Дрозда не може да я започне заради проблема с документите, обясни Георгиев. Той не доумява как може държавата да налива толкова пари за бежанците от юг, а да не помага на сънародниците ни от Украйна. Каквото и да правим за тези хора, търсещи спасение тук, в България, то се оказва незаконна дейност, щом нямат визи за временно пребиваване, които са проблем, възмущава се кметът на селото.

    Не се знае каква ще е съдбата на украинеца с български корени. В началото на годината той успя да избяга от окопите със съдействието на Асоциацията на българите по света и с подкрепата местната власт в село Гурково. При пристигането си тук той разказа, че в Украйна е страшно и двама негови приятели вече са мъртви. Дрозда не искал да убива славяни, затова и не взел повиквателната: „Корените ми са оттук. Леля ми живее във Велико Търново. Започнаха да призовават за братоубийство. Започнаха да мобилизират и да заставят да се убиват славяни. Обстановката е напрегната. Стрелят…“, разказваше Виталий Дрозда, който така и не успя да получи документи за временно пребиваване и да измъкне семейството си.

    Местните от едно друго Гурково – в Старозагорско, също подслоняват бесарабски българи от Украйна. Над 35 бежанци вече са намерили спасение в старопланинския град. Част от семействата са многодетни. Усилията на кмета – Стоян Бонев обаче, и на хората, да ги подслонят, да им осигурят работа и нормален живот, срещат големи затруднения поради същия проблем с документите. Преди дни местният бизнесмен Кольо Атанасов, който е потомък на бесарабски българи, разказа, че всички преселници са настанени на квартири в Гурково и им се осигурява прехрана. Част от децата посещават детската градина, а до края на месеца се очаква да пристигнат и други семейства. По думите на Атанасов обаче съществуват три основни проблема – предоставяне на дългосрочен статут на тези хора от страна на институциите, даване право на работа и бързо издаване на виза.

    .

  • Луди във властта

    акад. Петър Иванов, БАНИ*

    Lentata.com

    7078_big

    За трета поредна година България оглавява класацията на Галъп Уърлд за най-страдащ народ. Според публикуваната тези дни информация, 39% от българите (най-голям процент от всичките 230 страни в света) определят живота си като страдание. Този факт, разбира се, влияе върху състоянието на психичното здраве на обществото.

    По официални данни на националния консултант по психиатрия, над 20 процента от българите имат психични проблеми. Значи, около 1,5 млн. души са с някакво психично разстройство. Всеки пети български гражданин се нуждае от медицинска помощ по повод на свое психично отклонение. Това се отнася и до хората, които са във властта, тъй като обществената практика и законите у нас изключват възможността за установяване и контрол върху истинското състояние на техния психичен статус.

    Във всички власти – в изпълнителната, в Парламента, в съдебната власт (както показва съдийската афера в СГС) – има психично болни персони, като тяхното състояние в някои случаи се доближава до невменяемост.

    Сега в правителството поне трима от министрите не са с добро психично здраве.

    Те управляват съответния сектор в държавата, вземат важни решения, влияят на общественото битие и може би са част от причините то да е в такова плачевно състояние: ние сме най-бедната, най-болната, най-корумпираната, най-порочната, най-нещастната и най-бързо изчезващата нация в целия свят.

    Така стоят нещата и в съдебната власт. След като няма психологически тестове, напълно естествено е и 20% от депутатите в Народното събрание, които са извадка от целокупното българско население, и те да са с психични отклонения. Даже са повече, тъй като в много случаи, политическата активност на някои хора се дължи тъкмо на психични деформации.

    Значи, в Парламента коват закони около 50-60 души, които не би трябвало да са там. Поведението, речта, външният вид, мимансът, жестовете и действията издават кои са тези хора и какви са техните психични проблеми.

    Четирима от водачите на партиите в Народното събрание определено са с сериозни психични страдания и се нуждаят от медицински грижи. Това е ясно на много голяма част от българския народ.

    Единият от тези хора е с остро биполярно афективно разстройство, с гневни хистероидни пристъпи, с неадекватни прояви на агресия в обществена среда и др. Визуалната психодиагностика сочи и злоупотреба с психоактивни вещества. Вторият партиен шеф е обсебен от натрапливи систематични налудни идеи за преследване (може би персекутивна параноя) и илюзорно малтретиране на определени общностни групи. Тези идеи владеят съзнанието му и управляват все по-често поведението му в Парламента и извън него.

    При третия партиен лидер, общо взето доста невзрачна личност, се наблюдават главно кверулантни (роптаещи) форми на шизофрения, които се проявяват в причудливи асоциации, странни идеи, деспотизъм, патологична подозрителност, обидни квалификации и неестествено угодничене по отношение на доскорошни политичеси врагове.

    Четвъртият партиен шеф, най-маститият, е с подчертани месиански акцентуации на характера, с мания за величие и с ярък нарцисизъм. Той има специфично тарикатско-провокативно словесно поведение и е обсебен от екзотични и гротескни идеи и практики. Напълно е убеден (без никакво основание) в гениалността си. Очевидно е, че и във властта са нужни тестове за пригодност.

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * БАНИ – Българска академия на науките и изкуствата е неправителствена организация и независим граждански научен институт.

  • Св. Синод обяви официално Симеон за „цар на българите“

    bg0038tsar Светият синод на БПЦ обяви официално Симеон Сакскобургготски за цар на българите. На свое заседание митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”.

    Решението, публикувано на сайта на Светия синод, е по предложение на Пловдивския митрополит Николай. Споменаването на „благоверния цар на българите Симеон” се очаква да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит и владиците в Плиска по случай 1150 г. от покръстването на България.

    Досега споменаването на светската власт в църквите е „благочестивият и православен български народ, правителството и христолюбивото войнство”.

    На 2 май в Голямата базилика в Плиска патриарх Неофит ще оглави тържествена литургия и ще връчи орден „Св. Цар Борис-Михаил“ на премиера Бойко Борисов. Симеон Сакскобургготски пък ще получи орден „Св. Иван Рилски“.

    Съобщението на Св. синод:

    Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно Р Е Ш И:

    Дава благословение при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите, както следва:

    По време на Светата Литургия:

    – на Великата ектения: „О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

    – на Сугубата ектения: „Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

    – на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”;

    след което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след „О Святейшем отце нашем”, преди поменаването на народа. /OFFNews.bg/

    .

  • Бърни Сандърс се включи в президентската надпревара

    Снимка: БЛИЦ

    Сенатор Бърни Сандърс от Върмонт, независим, заяви пред американски медии, че ще се бори за номинацията на Демократическата партия за президентските избори догодина.

    Включвайки се в надпреварата за номинацията на Демократическата партия, в която сериозен фаворит е Хилари Клинтън, Сандърс каза в интервю за Асошиейтед прес, че хората не бива да го подценяват, и изтъкна, че политиката му „демократически социализъм“ дълги години се е харесвала и на демократи, и на републиканци, и на независими във Върмонт, и той вярва, че посланието му може да намери отзвук в цялата страна.

    Сандърс се надява да събере стотици милиони долари за предизборната си кампания от представители на средната класа, от работещите американци, които искат да се включат в борбата му с интересите на „големите пари“ в американската политика. Той обеща да се бори с „неприлично голямото“ неравенство в доходите и каза за „Ю Ес Ей тудей, че гласоподавателите искат коренна промяна, така че правителството да работи за обикновените американци, а не само за милиардерите. Очаква се Сандърс да направи официално изявление за желанието си да се включи в надпреварата за Белия дом. /Mediapool/

    .

  • Смъртта на Фреди Грей отключи протести в Балтимор, Ню Йорк и др.
    Снимка: ЕПА/БГНЕС
    Снимка: ЕПА

    В Балтимор, Ню Йорк, Бостън и други американски градове се състояха протестни шествия срещу полицейското насилие. Това са поредните демонстрации, предизвикани от прекомерна и неоправдана употреба на сила от полицията, станала причина за смъртта на невъоръжени чернокожи. Последният случай е смъртта на 25-годишния Фреди Грей, починал след травма на врата, причинена при задържането му на 12 април.

    Снимка: Reuters
    Снимка: Reuters

    В деня на погребението му демонстрациите в Балтимор прераснаха в насилие. Въведен бе полицейски час, в града пристигнаха подкрепления от Националната гвардия. Миналата нощ за нарушаване на полицейския час бяха задържани 35 души, съобщиха осведомителните агенции. В Ню Йорк полицията арестува първоначално трима души, след като стотици протестиращи се събраха на Юниън скуеър и някои от тях се опитаха да минат през загражденията и да тръгнат по улицата, спирайки движението. Демонстранти се събраха и на Таймс скуеър и тръгнаха на север, блокирайки движението по Седмо авеню. Говорител на полицията съобщи, че в Ню Йорк са били арестувани повече от 60 души.

    В Бостън, Вашингтон и Минеаполис демонстрациите бяха по-малобройни. Протестът в Балтимор мина без инциденти. Демонстрантите скандираха „Те не могат да спрат, те няма да спрат, пратете ченгетата убийци в затвора!“.

    Очаква се в петък полицията да предаде на прокуратурата изводите от вътрешното си разследване на обстоятелствата около смъртта на Грей, но тази информация няма да бъде оповестена публично. Аргументът е, че предстои прокуратурата да реши дали ще повдигне обвинения. Министерството на правосъдието води отделно разследване дали е имало нарушаване на гражданските права.

    След ожесточените сблъсъци от преди няколко дни в Балтимор вчера там положението бе спокойно, подновиха работа училищата и магазините, по улиците патрулират полицаи и войници от Националната гвардия.

    Министърът на правосъдието на САЩ Лорета Линч каза, че хулиганските прояви и закононарушения, извършвани през последните дни в Балтимор, трябва да спрат. Линч нарече нападенията срещу полицаи, мародерството и палежите „безсмислени прояви на насилие“, които са сериозна заплаха за местната общност, предаде ТАСС.

    .

    Кметът на Анкара нападна говорителката на Държавния департамент

    Кметът на турската столица Анкара нападна говорителя на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, като отправи обиди по неин адрес. „Къде си сега, глупава блондинке, която обвини турската полиция, че използва прекомерна сила? – написа Мелих Гьокчек в Туитър, предаде AFP, цитирана от БНР. Така той коментира снимка, на която се вижда как двама американски полицаи удрят паднал на земята демонстрант по време на протестите в Балтимор. Към коментара е била качена и снимка на говорителката на Държавния департамент Мари Харф. Гьокчек визира изказване на Харф от 2013 година, когато полицията смаза антиправителствен протест в парка „Гези“ в Истанбул. Гьокчек, който е кмет на Анкара от 1994 година, е верен поддръжник на бившия премиер, а сега президент Реджеп Ердоган.  /„Сега“/

    .

  • „Потъването на Созопол“ със 7 номинации от New York City International Film Festival
    Деян Донков (вляво) и Стефан Вълдобрев в кадър от филма
    Деян Донков (вляво) и Стефан Вълдобрев в кадър от филма. Снимка: Екип на филма

    Филмът на Костадин Бонев „Потъването на Созопол“ е номиниран в седем категории на Международния филмов фестивал в Ню Йорк (New York City International Film Festival), който ще се проведе между 30 април и 7 май т.г.

    „Потъването на Созопол“ се състезава за най-добър чуждестранен филм, режисура, операторско майсторство на Константин Занков, главни мъжка и женски роли (Деян Донков и Снежина Петрова) и в категориите за поддържащи роли, където при жените е номинирана Светлана Янчева, а при мъжете цели четирима души – Стефан Вълдобрев, Васил Гюров, Веселин Мезеклиев, Леонид Йовчев. Това съобщи Стефан Вълдобрев във Фейсбук.

    Прожекцията на „Потъването на Созопол“ на фестивала е на  6 май от 20 часа в AMC Theaters на „Таймс Скуеър“, а наградите ще бъдат връчени на следващата вечер отново там. В моментът филмът върви и в някои български кина.

    Потъването на Созопол“ разказва историята на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който се отправя към крайморското градче в компанията на 10 бутилки водка и без други планове за бъдещето. В града на неговата младост се случват поредица от събития, а алкохолът съпътства историята до последната капка.

    Филмът е създаден по едноименния роман на Ина Вълчанова. В сцените се появяват още Джийсън Брад Люис, Мирослава Гоговска, Петя Силянова, Биляна Казакова, Жорета Николова и други известни имена от българските кино и театър.

    Източник: „Дневник“

  • 50 % от българите искат да избягат от българската икономическа реалност

    emigrantiНад 50% от българите желаят да избягат от икономическите реалности в България, като са мотивирани от по-доброто заплащане в чужбина и по-добрия жизнен стандарт там. Това сочи международно изследване, което обхваща потребителите на интернет страници за търсене на работа сред 66 държави, разкрива експертът Диан Обретенов. От данните става ясно, че има разминаване между мотивите на българите, живеещи в България, и тези, които се намират в чужбина, информира Дартс нюз.

    Докато първите обръщат внимание на възможността за по-добър стандарт на живот (79%) и бягството от лошата икономическа ситуация у нас (58%), за вторите е важно професионално развитие (51%) и възможността на обогатят опита си (54%).

    Около 10% от българските студенти избират да получат висшето си образование в чужбина. България е втора на Балканите и пета в Европа по „експорт“ на студенти. Що се отнася до младите хора, желаещи да учат в чужбина, на Стария континент преди нас са единствено Исландия, Босна и Херцеговина, Словения и Ирландия.

    Великобритания е най-предпочитаната дестинация за обучение в магистърски степени, следвана от САЩ. В тройката на най-желаните дестинации за обучение попада и Германия (около 18%). Езикът и икономическото развитие на страната са сред основните фактори при решение за обучение в чужбиа. България „изнася“ в чужбина мениджъри, банкери, търговци и специалисти от сектора на информационните технологии (ИТ). /Vestnikzora.com/

     

  • Щвейцария първа по щастие, България е на 134-то място

    5e_ec86aШвейцария, която е известна с шоколадите, луксозните часовници, банките и ски курортите си, е и най-щастливата страна в света, според ново проучване, цитирано от Би Би Си.

    Швейцария оглавява третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН.

    След Швейцария се нареждат Исландия, Дания, Норвегия и Канада.

    България заема 134-о място, като непосредствено преди нея са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място), а след нея – Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

    Най-нещастните страни според проучването са Того, Бурунди, Сирия, Бенин и Руанда. Целта на доклада, който обхваща 158 държави, е да повлияе на политиката на управляващите, отбелязва Би Би Си.

    Проучването ползва данни на Галъп уърд пол (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

    Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада. Все повече национални и местни власти използват данните и проучванията за щастие в търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в документа, цитиран от Би Би Си.

    Мрежата за решения за устойчиво развитие е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор. Първият доклад за световното щастие е публикуван през 2012 г.

    Източник: Dir.bg

  • БГ парламентът: Не геноцид, а масово изтребление на арменци

    Българския парламент не призна арменския геноцид, а „масовото изтребление“ на арменци

    .

    armenia2015По време на продължилите три часа ожесточени дебати ГЕРБ предложи да бъде направена редакция във внесената от „Атака“ декларация и вместо „геноцид“, да бъде запасано „масово изтребление“ на арменците (1915-1922 г.) в Османската империя.

    След гласуване на общо 158 депутати предложението за редакцията бе прието със 142 гласа „за“, 12 „против“ и 4-ма въздържали се.

    От декларацията отпадна и позоваването на няколко международни конвенции на ООН, в които е записан „геноцидът“ над арменците.

    След това бе гласувано и самото решение, в подкрепа на което се обявиха 157 депутати. а против бяха 36. С него 24-и април беше определен за Ден на възпоменание на жертвите.

    Преди дни Европейският ден прие тази дата да бъде „Ден в памет на жертвите на арменския геноцид“ и призова Анкара да признае този акт. Тази година се навършват 100 години от трагичните събития.

    След гласуването депутатите станаха в минута мълчание в памет на жертвите. ДПС, които бяха категорично против решението, напуснаха пленарната зала.

    До това решение се стигна, след като в парламента дойде премиерът Бойко Борисов, за да се срещне с ръководството на парламентарните групи на своята партия и РБ. Той коментира пред журналисти, че няма друг вариант, освен България да признае масовото изтребление на арменци, но с изричното уточнение, че трябва да се прави разлика между Османска империя и Турция.

    „Това, което говорихме с колегите, че историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменат в тяхна памет и не само в техните, но и на българските такива. Казах много ясно – масовото изтребление на арменците, това е българската дума или българският ни речник“, каза още той, цитиран от „Фокус“.

    Борисов подчерта, че винаги от ГЕРБ са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. От Анкара направили жестове към нас с износа на месо, където контрасанкциите от Русия ни ударили много в селското стопанство.

    Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорният исторически факт, че са изтребени или убити хора ще се отчете от турското правителство“, заяви още премиерът и подчерта, че се надява на консенсус с другите партии.

    Цветан Цветанов пък коментира, че някои може би ще изтълкуват поведението на ГЕРБ като политическо отстъпление, но всъщност то било национално отговорно.

    Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче подчерта, че във всички държави, които са взели отношение по темата, са изразени политически оценки под формата на декларации, а българският парламент е единственият, който обсъжда проект за решение – акт, който бил със силата на закон.

    Местан допълни, че и американският президент Барак Обама се въздържа да използва думата геноцид.

    ДПС ще гласува против, защото България не може да бъде първата страна, която с решение ще оцени тези събития, това ще доведе несъмнено до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна страна, категоричен бе Местан.

    Днес всички дължим състрадание и съчувствие към евреите. Съвременната политика следва да се въздържи. Защо е тази избирателност? При това от политическа сила, чийто лидер в редица свои книги отрича най-мащабното престъпление срещу човечеството – Холокост„, заяви още той.

    В отговор депутатът от „Атака“ Илиян Тодоров заяви:

    Г-н Местан, ще ви предоставим всички копия от книгите на нашия лидер Волен Сидеров, но, разбира се, без автограф“.

    Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов коментира, че днес, във връзка с преговорите на Турция за членство в ЕС, въпросът за признаването от турската страна на арменския геноцид е актуален. Той цитира писателя Орхан Памук пред турския печат:

    Никой не смее да го каже, но аз го казвам – турците са избили един милион арменци и 30 000 кюрди„.

    В рамките на три часа да се срамуваш, а после да се гордееш от работата си.
    Днес е исторически ден за България и българското Народно събрание, написа във фейсбук съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

    Тази проява на политическа смелост и честност трябва да продължи с откровена и обща позиция за вековното политическо насилие в нашето общество. Трябва да допуснем в учебниците си и престъпленията, извършени от български институции, армия и паравоенни групи. Истината е единственото лечение за раните на миналото, смята Кънев.

    Той благодари на всички арменски приятели, които му се обадили да го поздравят и изразят признателност.
    Знам колко труден е за тях този исторически компромис, заключава Радан Кънев.

    Вчера в парламентарната зала се стигна до напрежение, след като ГЕРБ и РБ внесоха други две точки и така изместиха от първо на трето място предложението на „Атака“.

    Заради традиционния петъчен парламентарен контрол, който по принцип започва в 11 часа, имаше опасения, че няма да остане време за точката за арменския геноцид. От „Атака“ дори обвиниха ДПС, че са въздействали на председателя Цецка Цачева да измести обсъждането.

    Тази сутрин, пак по предложение на „Атака“, бе прието точката отново да стане първа, след като вчера бе изместена трета.

    31% от българите смятат, че НС трябва да признае арменския геноцид, 10 са против, а 60% не знаят или не могат да преценят. 61% от хората у нас пък не са чували за арменския геноцид. Това показват данните от проучване на „Галъп“, направено по поръчка на арменското посолство преди дни.

    Източник: Dir.bg

    –––––––––––––––-

    Запис на репортаж на БНР по темата:

    .

  • The Clinton Foundation received millions from investors as Putin took over 20% of US uranium deposits

    By Colin Campbell and Pamela Engel,

    Вusinessinsider.com

    Untitled08

    A new scandal hit Hillary Clinton on Thursday thanks to an exhaustive report from Mike McIntire and Jo Becker at The New York Times.

    The story involves a Canadian company called Uranium One, a Russian investor, the State Department, and The Clinton Foundation.

    Then-Secretary of State Hillary Rodham Clinton with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in March 2009.
    Then-Secretary of State Hillary Rodham Clinton with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in March 2009.

    „As the Russians gradually assumed control of Uranium One in three separate transactions from 2009 to 2013, Canadian records show, a flow of cash made its way to the Clinton Foundation,“ The Times reports.

    Here’s the high-level summary. There are more details below.

    • Canadian company Uranium One owned uranium mines in the US and Kazakhstan.

    • Uranium One’s mines account for 20% of the uranium mined in the US. Uranium is used for nuclear weapons, and it’s considered a strategic asset to the US.

    • Russia’s state-owned atomic agency, Rosatom, bought a 17% stake in Uranium One in June 2009.

    • The Russian atomic agency decided it wanted to own 51% of Uranium One in June 2010. To take a majority stake in Uranium One, it needed approval from a special committee that included the State Department, which Hillary Clinton led at the time.

    • Investors in Uranium One gave money to the Clinton Foundation starting in 2005 and through 2011. On June 29, 2010, Bill Clinton was paid $500,000 to speak in Russia by an investment bank with ties to Russia’s government that had a buy rating on Uranium One’s stock.

    • In January 2013, despite assurances to the contrary, a subsidiary of Rosatom took over 100% of the company and delisted it from the Toronto Stock Exchange.

    • Clinton was required to disclose all of her foundation’s contributors before she became secretary of state, but the Clintons did not disclose millions of dollars donated by the chairman of Uranium One while the review of the deal was ongoing.

    „Uranium One’s chairman used his family foundation to make four donations totaling $2.35 million,“ The Times reports. „Those contributions were not publicly disclosed by the Clintons, despite an agreement Mrs. Clinton had struck with the Obama White House to publicly identify all donors. Other people with ties to the company made donations as well.“

    The Times’ revelations appear to have originated from reporting in „Clinton Cash,“ a forthcoming book by conservative author Peter Schweizer, which was provided to the newspaper for advance reporting. The report said The Times „scrutinized his information and built upon it with its own reporting.“

    The Clinton campaign and its allies have aggressively dismissed the book as partisan conspiracy-mongering. In a statement to The Times, Clinton spokesman Brian Fallon said the State Department was only one of multiple US government bodies that approved the transaction.

    „[No one] has produced a shred of evidence supporting the theory that Hillary Clinton ever took action as secretary of state to support the interests of donors to the Clinton Foundation,“ Fallon told The Times. „To suggest the State Department, under then-Secretary Clinton, exerted undue influence in the US government’s review of the sale of Uranium One is utterly baseless.“

    Hillary Clinton

    REUTERS/Kevin Lamarque. Hillary Clinton with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov at the State Department in Washington on July 13, 2011.

    Here are some key points from the Times report:

    • According to The Times, Uranium One’s involvement with the Clintons stretches back to 2005, when former President Bill Clinton accompanied Canadian mining financier Frank Giustra to Kazakhstan, where they met with authoritarian president Nursultan Nazarbayev. Going against American foreign policy at the time, Bill Clinton expressed support for Nazarbayev’s bid to lead an international elections monitoring group.
    • Soon after, Giustra’s company, UrAsia Energy (the predecessor to Uranium One) won stakes in three uranium mines controlled by Kazakhstan’s state-run uranium agency. Months after the deal, Giustra reportedly donated $31.3 million to Clinton’s foundation.

    Kazakh President Nursultan Nazarbayev greets former U.S. president Bill Clinton

    REUTERS/Shamil Zhumatov SZH/DH. Kazakh President Nursultan Nazarbayev with former US President Bill Clinton in Almaty in 2005. Clinton traveled to the ex-Soviet Central Asian state to sign an agreement with the government, admitting Kazakhstan into the Clinton Foundation HIV/AIDS Initiative Procurement Consortium.

    • After the legality of the Kazakhstan deal was called into question, Uranium One asked the American embassy in Kazakhstan for help. Uranium One’s executive vice president copied then-Secretary of State Hillary Clinton on a cable saying he wanted an official written confirmation that the company’s licenses in Kazakhstan were still valid, according to The Times. Soon after, the embassy’s energy officer met with Kazakh officials.
    • In June 2009 ARMZ, a subsidiary of Russia’s atomic energy agency Rosatom, finalized a deal for a 17% stake in Uranium One. In June 2010, the Russian government sought a 51% controlling stake in the company that would have to be approved by the American government. Rosatom also said that after that, the agency „did not plan to increase its stake in Uranium One or to take the company private,“ The Times noted in a timeline of the events.

    Russia's Prime Minister Vladimir Putin (L) meets with Chief of Russian state nuclear corporation Rosatom Sergei KiriyenkoREUTERS/Ria Novosti/Pool/Alexei Druzhinin. Vladimir Putin, then Russia’s prime minister, with Sergei Kiriyenko, chief of the Russian state nuclear corporation Rosatom, in 2010.

    • Investors with ties to Uranium One and UrAsia donated millions to the foundation in 2010 and 2011. These donations were disclosed. In addition to this, Bill Clinton was paid $500,000 to speak in Moscow in June 2010, the same month that the Russians closed the deal for the majority stake in Uranium One. The speaking fee was one of Clinton’s highest, according to The Times.
    • The US Committee on Foreign Investment, which includes the attorney general, the secretaries of the Treasury, Defense, Homeland Security, Commerce and Energy, and the secretary of state, were charged with reviewing the deal that would give Rosatom a majority stake because uranium is „considered a strategic asset with implications for national security,“ according to The Times.
    • The concern was American dependence on foreign uranium. The Times notes that while the US „gets one-fifth of its electrical power from nuclear plants, it produces only around 20% of the uranium it needs, and most plants have only 18 to 36 months of reserves.“
    • Four members of Congress signed a letter expressing concern over the deal, and two others drafted legislation to kill it. One senator contended that the deal „would give the Russian government control over a sizable portion of America’s uranium production capacity“ as well as „a significant stake in uranium mines in Kazakhstan.“ The Nuclear Regulatory Commission made assurances that the US uranium would be preserved for domestic use regardless of the deal.

    putin Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev

    REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool. Putin with Nazarbayev after a joint statement following their talks in Moscow’s Kremlin in 2007. Nazarbayev invited Putin to pay an official visit to Kazakhstan to discuss joint uranium mining and enrichment.

    • Final say over the deal rested with the foreign investment committee, „including Mrs. Clinton — whose husband was collecting millions of dollars in donations from people associated with Uranium One,“ The Times notes.
    • After the deal was approved in October 2010, Rosatom’s chief executive, Sergei Kiriyenko, said in an interview with Russian President Vladimir Putin: „Few could have imagined in the past that we would own 20% of US reserves.“

    obama putin

    REUTERS/Andres Stapff. US President Barack Obama with Putin before the first session of the G20 Summit in Los Cabos in June 2012.

    • A source with knowledge of the Clintons’ fundraising pointed out to The Times that people donate because they hope that money will buy influence. The source said: „Why do you think they are doing it — because they love them?“
    • Despite claims by Russia that the country didn’t intend to increase its stake in Uranium One or take the company private, ARMZ — the subsidiary of Russia’s atomic energy agency — took over 100% of the company and delisted it from the Toronto Stock Exchange in January 2013.

    „Whether the donations played any role in the approval of the uranium deal is unknown,“ The Times concluded. „But the episode underscores the special ethical challenges presented by the Clinton Foundation, headed by a former president who relied heavily on foreign cash to accumulate $250 million in assets even as his wife helped steer American foreign policy as secretary of state, presiding over decisions with the potential to benefit the foundation’s donors.“

    Now that Hillary Clinton formally announced a presidential run, her foundation has come under increasing scrutiny.

    Her family’s charities are refiling at least five tax returns after Reuters found errors in how the foundations reported donations from governments, the news wire reported this week.

    Michael B. Kelley contributed to this report.

    .

  • Икона на св. Паисий за папата

    Г-жа Адриана Любенова, член на УС на АБУЧ и преподавател по църковна живопис в Пловдивския университет, е автор на иконата на св. Паисий Хилендарски. Тази икона ще бъде подарена на папа Франциск на 21 май т.г. в Рим, от името на Асоциацията на българските училища в чужбина. Организирана е и специална аудиенция при папата на членове на АБУЧ.

    Това е първата инициатива, с която се открива поклонението на 16 български училища в чужбина и 315 делегати (ученици, родители, преподаватели, директори на образователни звена зад граница) по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Рим.

    Всички участници се включват доброволно и със собствени средства, за да отдадат почит на гроба на Св. Константин-Кирил Философ и да се включат в тържествата по случай 24 май в Рим от името на всички, които съхраняваме езика на България отвъд нейните граници.

    .

    Снежина Мечева,

    говорител на АБУЧ

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    .

    В. „Аз Буки“ публикува в последния си брой – 17/23–29.04.2015 г. статия за г-жа Любенова и за иконата, която ще бъде поднесена в дар на папа Франциск. Тази статия ни бе изпратена за препубликуване от в. „Аз Буки“, по инициатива на г-жа Мечева.

     .

    Зина Соколова, в. „Аз Буки“

    Untitled9

    Поклонението пред Константин-Кирил Философ е предшествано от посещения и на други места, свързани със създателите на нашата азбука. Част от програмата е и аудиенцията при папа Франциск. Той ще получи икона на Паисий Хилендарски, дело на Адриана Любенова.

    Преподавателят по църковна живопис в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ рисува за трети път Хилендарския монах. Първият път рисува автора на „История Славяноболгарская“ с идеята да подари творбата си на Университета. Но тогава на посещение у нас пристига Руският патриарх и я подаряват нему. Художничката рисува отново Хилендарския монах и сега тази икона украсява кабинета на ректора.

    Адриана Любенова е член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина и ще присъства на поклонението в Рим.

    Решава, че няма по-подходящ подарък за папата от иконата на Паисий. Ако Кирил и Методий са създали азбуката ни, то Паисий ни събужда от средновековния мрак.

    „Все още не съм готова с подаръка – уточнява Адриана. – Паисий е един от последните канонизирани светци. Наскоро осветиха втория храм у нас, който носи неговото име.

    Инициативата за поклонението в Рим на Петя Цанева е много добра.

    За много деца България е къщата на баба и дядо или градът или селото, където са роднините им, и всъщност не знаят много неща за родината си.

    Надявам се, че с подобни прояви интересът им към България ще се засили. Лично аз при всяко свое пътуване в чужбина, ако наблизо има неделно училище, изнасям лекция.“

    Адриана Любенова заминава за САЩ на 15-годишна възраст. По-късно започва да преподава в детската градина към Българското неделно училище във Вашингтон. В САЩ Адриана завършва скулптура, но след време решава да се прибере в България. Записва последователно три магистратури – по църковна живопис, по богословие и по археология с втора специалност реставрация и консервация. После защитава докторат в БАН за мозаечното изкуство във Филипопол. Сега е асистент във Факултета по теология.

    Пет години тя е ръководител на ателието по иконография към Пловдивската митрополия, където се е занимавала и с деца, и с възрастни. По това време организира и летен лагер за ученици, като ги кара да рисуват по 6 – 7 часа на ден.

    Занимава се активно и в неправителствени организации като „Паралелен свят“ – сдружение на майките на деца с аутизъм. Програмен координатор е на фондация „Моят музей“, където се разработват образователни програми най-вече за историческите музеи с цел да ги направят атрактивни за посещения.

    „В България не се обръща достатъчно внимание на това. Съвсем различно ще бъде, когато музеят стане място за посещение на цялото семейство в събота и неделя“, подчертава Любенова.
    Миналата година прави и историко-археологически лагер. Децата се запознават с историята на Пловдив – обикалят музеите и паметниците. Посещават и форума при разкопките, където един ден имат възможността да влязат в ролята на археолози. Вече знаят датировките на всички по-забележителни сгради и познават историята на Пловдив. Родителите дори питат кога ще е лагерът това лято, за да си планират отпуските.

    „Виждам смисъл в това да преподавам, защото, ако искаме нещата по някакъв начин да се променят, това е единственият път – пояснява Адриана Любенова. – Трябва да израсне поколение, което да има обществено самосъзнание и някакви духовни ценности. Иначе нещата няма да се променят.“

    .

  • “На ръба” на Александър Морфов – реквием за един отиващ си народ?

    Untitled1

    Премиерните спектакли на Александър Морфов “На ръба” в Народния театър „Иван Вазов“ в София предизвикаха различни реакции, но не оставиха никого равнодушен. Своите впечатления от това представление споделиха в “Денят започва с култура” по БНТ режисьорът Асен Шопов, театралният критик Гергана Пирозова, журналистът Мария Касимова и Радослав Бимбалов, автор на страницата “Пътеводител на българския гражданин”.

    “Аз имах много силно емоционално преживяване тази вечер, отдавна не бях плакала на театър, много голяма социална тъга ме налегна”, призна Мария Касимова.

    “Този спектакъл е обявен от автора Сашо Морфов като реквием за един народ, по източноправославно – панихида и неговите намерения са да разкаже как българинът се чувства в момента – на ръба”, така подготви бъдещите зрители Гергана Пирозова.

    Нейната реакция: “За първи път виждам един спектакъл, в който съвсем открито и съвсем ясно разказва за бедните и онеправданите, за унижените и оскърбените в България, без намерението да е дидактичен, а да покаже българина в страха и в отчаянието си на ръба.”

    “Представлението има общозавладяващо въздействие върху залата и мисля, че сме свидетели на изключително театрално събитие, това е някакво изключително избухване на твореца”, каза и режисьорът Асен Шопов.

    “Според мен, всички, които не го харесват, го разбраха този спектакъл и това е голямото учудване, което предизвиква той” – така коментира представлението рекламистът Радослав Бимбалов.

    Запис на разговора за спектакъла „На ръба“ в предаването „Денят започва с култура“ може да се види в сайта на БНТ тук.

    .

  • Чисто българска рецепта: Как да отслабнем умствено завинаги

    mit777,  mit777.blog.bg

    Карикатура: Иван Кутузов
    Карикатура: Иван Кутузов

    .

    Както казват: По-малко акъл – по-малко ядове.

    Предлагам ви десет прости съвета за умствено отслабване завинаги:

    .

    1. Гледайте парламентарния контрол

    Всеки петък БНТ излъчва едно изключително риалити-шоу, наречено “Парламентарен контрол”. В него глупави депутати разпитват глупави министри за глупости. Развръзка няма – всяка серия завършва там, където е започнала. Редовното следене на парламентарния контрол ще сваля от съзнанието ви по 15 процента умствени калории седмично.

    2. Ходете на български мачове

    Само на стадиона можеш да усетиш тоталната безнадеждност и безсмисленост на българския футбол. Само там можеш да разбереш, че по целия свят футболът носи радост, а у нас носи горчива тъга.

    3. Станете националист

    Тази стратегия за оглупяване е по силите на всяка селска пръчка. Носете фланелка с надпис “България на три морета”, псувайте турците, циганите, евреите, арменците, американците, германците и изобщо всички, чийто език не разбирате. Разправяйте навсякъде, че България всъщност е най-великата държава в света, но има световен заговор да преебат точно нас. Убеденият национализъм сваля от мозъка ви 100 процента от случайно натрупаните умствени калории и го изчиства перфектно.

    4. Идете на море в Слънчев бряг

    Почивката сред трясъка на багерите и фадромите, ще ви убеди, че България може да не е най-добрата, но със сигурност е най-ексцентричната възможна туристическа дестинация. А това си е повод за гордост. Ако прекарате в Слънчев бряг годишната си отпуска с мисълта, че това е най-якият български курорт, умът ви ще отслабне с около 73 процента.

    5. Слушайте българска попмузика

    Това от една страна ще ви даде самочувствието, че не сте презрян чалгаджия, а от друга страна ще откриете, че “луната спи, а някой краде птици”, и че освен това “аз съм само цвят лилав, люляк съм, теменуга съм”. Тези артистични прозрения ще намалят умствения ви капацитет с около 57 процента.

    6. Гледайте български филми

    Докато американското кино мъчително агонизира с комерсиални бози от сорта на “Матрицата”, “Индиана Джоунс” и “Хари Потър”, българската кинематография продължава да ражда стойностни шедьоври като “Мила от Марс” и “Маймуни през зимата”. Тези филми засега нямат зрители, но защо първият да не сте вие? Проправянето на зрителска пъртина към тези произведения не само ще ви превърне в радетел на българската култура, но и ще ви гарантира до 68 процента умствено отслабване.

    7. Станете архонт

    Висшият пилотаж в оглупяването е да изповядвате едновременно християнски и мутренски ценности. Да вярвате, че Бог е любов, но Бог е и голям бой в БИАД. Тази вяра ще ви гарантира три неща: безсмъртие на душата, място в европейския парламент и около 95 процента оглупяване.

    8. Не се къпете

    Да разпръскваш силна миризма на пот около себе си е мощно средство за влияние върху обществото. Всички маркетингови специалисти са категорични, че директната атака върху сетивата е най-краткият път към успеха. Ако пък овладеете и таланта да пърдите на обществени места, това ще ви превърне в непобедим воин на новата ароматерапия и ще ви донесе 92 процента умствено отслабване.

    9. Мразете богатите и известните

    Омразата в България е национален спорт, така че няма да имате проблеми в овладяването на това красиво изкуство. Заживейте с мисълта, че всички успели хора са престъпници и че почтените и талантливи българи като вас нямат друга възможност освен да пият ракия в гаража под блока и да псуват всички. Това ще ви издигне не само в собствените ви очи, но и в очите на останалите гаражни пияници и ще ви донесе 87 процента умствено отслабване.

    10. Четете жълти вестници

    Само от тях може да научите душерадващите новини, че Бербатов е педераст, Веселин Топалов се сношава с козички, а Георги Калоянчев е спуквал от бой майка си.
    Какъв кеф! Тези информации са доказателство за онова, което отдавна подозирате – че вие сте много по-качествен човек от тези боклуци, защото хем сте интелигентен, хем сте пич, хем сте праведен, защото единствените ви грехове са, че крадете от фирмата и пребивате жена си и децата си. А това е нищо в сравнение с мерзостите на известните. Четенето на такива новини ви гарантира оглупяване с поне 300 процента.

    .

  • Студенти от ВТУ организират благотворителна кампания за бежанците от Украйна

    Благотворителна кампания, насочена към българските бежанци от Украйна, започна Студентският съвет към Великотърновския университет. Инициативата се провежда съвместно със студентите от специалност „Връзки с обществеността” и ще протече под патронажа на ректора проф. Пламен Легкоступ, информира DarikNews.bg  

    Снимка: DarikNews.bg
    Снимка: DarikNews.bg

    „Кризата в Украйна е факт. Там все още не са затихнали военните действия. Половин милион българи живеят в страната, а голяма част от тях са в размирните райони”, каза председателят на Студентския съвет Петър Петров.

    По негови думи десетки са бесарабските българи, които са студенти на Великотърновския университет. „Те споделят проблемите, сполетели родителите им. Много от тях търсят спасение в България. При връщането си тук те срещат неразбиране от институциите, липса на дом и работа, документални неуредици”, посочи той.

    Това провокира младите хора организират кампанията под мотото „Помощ за българите в Украйна”. Целта е да бъдат събрани средства, които да направят живота на бежанците по-лек. Вече са разположени дарителски пунктове в Ректората, Четвърти и Пети корпус на университета, както и в студентските столове. Всеки може да направи дарение в работните дни до 15 май, в часовете между 9 и 15.30 ч. Организаторите са предвидили златен, сребърен и бронзов благодарствен лист за подкрепилите с по-крупни суми кампанията.

    Като част от благородната инициатива студентите ще организират кулинарен базар, който ще покаже техните умения. Елитните ресторанти в старата столица също ще получат покана за участие. Средствата от продажбата на лакомствата ще бъдат предоставени на бежанците. Студентите от специалност „Музика” пък подготвят благотворителен концерт.

    Само преди два месеца Ивайло Джелянов, който е работи в администрацията на университета, посрещна първия бесарабски бежанец. Той обяви, че благотворителната кампания още в самото начало се радва на голям успех – мъж от старата столица обещал, че безвъзмездно ще предостави своя къща на семейство бесарабски българи. Джелянов добави, че украинските граждани с български произход традиционно търсят убежище в с. Гурково, намиращо се в близост до Балчик, както и в старозагорския град Гурково, където местен бизнесмен е заявил, че е готов да даде подслон на 150 семейства.

    Кампанията бе посрещната с благодарност от всички бесарабски българи, които са студенти във Великотърновския университет. Сред тях е четвъртокурсникът Максим Чернев, който изучава Политология. „Положението в Украйна е много тежко. Хората са притеснени от случващото се, не се плащат заплати, задържат се пенсиите за нуждите на армията. Много мои приятели ме питаха как могат да дойдат в България, къде ще се настанят, кой ще ги посрещне и интересува ли се държавата от тях”, каза студентът.

    Той посочи, че неговите родители също подготвят връщането си в родината. „Възпитан съм в български дух и винаги мечтаех да дойда тук. Виждах своето бъдеще в България и не мисля да се връщам в Украйна или да отида в някоя европейска държава. Надявам се да си намеря достойна работа и да остана тук”, посочи Максим. /Darik news/

    .

  • Официалната емиграция удари нов рекорд

    За пръв път от години раждаемостта в България се увеличава, но расте и детската смъртност

    .

    Елена Несторова, в. „Сега“

    Снимка: picture-alliance/dpa
    Всеки пети българин е на 65 или повече години. Снимка: picture-alliance/dpa

    Негативните процеси в демографията на България продължават да се задълбочават. Това показват данните на НСИ за населението през 2014 г. Официалната емиграция м.г. бележи нов рекорд – 28 727 българи са сменили официалния си адрес от страната в чужбина. Това е десет пъти повече в сравнение с емигриралите през първата година от членството ни в ЕС – 2007 г. За сравнение – през 2013 г. официално напуснали страната са били 19 678 българи. Реалната емиграция е още по-висока, тъй като НСИ брои само онези, които официално са се отписали от настоящия си адрес у нас и са го заменили с чужд. Най-предпочитаната дестинация за емигрантите е Германия – 19.6%, Обединеното кралство следва с 16.1% от заминалите, а към Испания са се насочили 15.1%.

    Наред с нарастващата емиграция се увеличават и хората, избрали да се върнат или да се заселят в България. Те са 26 615 през 2014 г. Както и в предходните години, имиграцията почти неутрализира емиграцията.

    За първи път от 2009 г. имаме увеличение на раждаемостта, но пък за първи път от 15 г. има ръст на детската смъртност. Населението се е стопило за година с нови 43 479 души и към 31 декември е 7 202 198 души. Година по-рано – 2013 г., намалението беше по-слабо, с близо 39 хил.

    Живородените бебета през 2014 г. са с 1007 повече – 67 585. За пръв път в последните 15 години обаче има ръст на детската смъртност и през 2014 г. тя е 7.6 на 1000 деца до 1 г. Това е с 0.3 на хиляда повече от предходната година. През м.г. у нас са починали 517 деца, или с 18 повече от 2013 г. Това е особено тревожен факт, коментира председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. „Необходим ни е точен анализ на причините, довели до това повишение, трябва да разгледаме обстойно всички детайли – смърт, настъпила в първите часове от живота на детето, в първите дни, в първия месец, в първите три месеца и т.н.“, допълни той.

    Запазва се и високият дял на възрастното население. Всеки пети българин е на 65 г. или повече – 1 440 329 души. Влошава се съотношението между хората в зависимите възрасти и тези в трудоспособна възраст. На всеки под 15 г. и над 65 г. се падат по-малко от двама работещи. Във Видин например 33% от населението издържа останалите 67%. Средната възраст у нас от 40 г. и 4 месеца през 2001 г. вече е 43.2 години в края на м.г. В трудоспособна възраст са 4.4 млн. българи, или 61.1% от хората.

    .

  • Българският паспорт сред най-привилeгированите в света

    Можем да пътуваме в много страни без предварителна виза

    .

    all_0002 Българският паспорт се нарежда сред ‘най-мощните’ в света, това показа класация на Консултантска финансова фирма Arton Capital. Компанията създаде индекс от паспорти, който позволява на читатели по цял свят да видят къде се нарежда тяхната държава.

    Главен критерий на ранкинга е колко лесно гражданите на различните държави могат да пътуват в различни краища на света само с паспорт, без визи или допълнителни документи.

    Държавата ни се нарежда на 15-то място, заедно с Лихтенщайн. Българите могат да пътуват в 131 страни без виза или допълнителни документи, показва световният класация. Северната ни съседка Румъния се нареждана 17 с достъп до 128 страни по света.

    Класацията поставя паспортите на САЩ и Великобритания на първо място. Те дават достъп до 147 страни без виза. Франция, Южна Корея и Германия са на второ място, с достъп до 145 страни, следвани от Италия и Швеция. Дания, Сингапур, Финландия, Япония, Люксембург и Холандия се нареждат на четвърто място, а Швейцария е пета.

    Напредналите икономики доминират в горната част на списъка. Хонг Конг е 11, а Аржентина и Израел се класират на 16-то място. Бразилия се нарежда 17-ти, 22-ри Мексико, 35-ти в Русия, и Китай 45-та.

    Най-малко желаните паспорти според тази класация са от Соломоновите острови, Мианмар, Южен Судан, Сао Томе и Принсипи и палестинските територии. Те се нареждат в 80-то място и дават достъп до само 20 страни без предварителна виза.

    Сайтът също така позволява да сортирате паспорти по местоположение и по цвят. Можете да видите класацията тук.

    Източник: Еconomic.bg

    .