2024-08-14

1 thought on “50 % от българите искат да избягат от българската икономическа реалност

  1. Свободата без справедливост прави бедните по-бедни и по-многобройни, богатите – по-богати и по-малко на брой. Средната класа изчезва, а перспективата пред хората се ограничава до борба за ежедневно оцеляване. То компрометира солидарността като принцип за съществуване на обществото. Това води до отчуждение и недоверие към държава, институции и партии.
    Едно е ясно – хората у нас и в Европа – имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност.
    Демокрация е възможна и без капитализъм, а още по-малко необходима за демокрацията е дясната идеология.
    *
    Днес България е най-бедната страна в Европейския съюз, произвеждаща стоки с ниска добавена стойност, износ на суровини, с тежка демографска перспектива и население с намаляваща грамотност. Нямаме индустрия, но имаме тежки регионални и най-вече социално-икономически диспропорции. По-малко износ на Запад и на Изток и внос на стоки, които до вчера изнасяхме. Без перспектива за работещите, за младите, за дребния и средния предприемач, за интелигенцията. И с много, много приказки за реформи с простащина, издигната в ранг на държавна политика. С нереализирани европейските възможности, със сервилна и комплексарска външна политика.
    Стига разделение – историческо, етническо, религиозно, образователно, на столица и провинция! Стига разделение на стари и млади, имащи и нямащи, на все повече обедняващи и все по-малко богати!
    Няма как да обясним на всички, засегнати от бедността, защо години наред поддържахме ниски бюджетни дефицити.

Вашият коментар